Efter sju månaders hovrättsförhandlingar kommer dom i den så kallade assistanshärvan idag. Det är det dyraste målet hittills i landet.

Det rekordstora bedrägeriet i Södertälje handlar om ett assistansbolag som lurade Försäkringsbolaget på närmare 30 miljoner kronor genom att kvittera ut ersättning för arbete som aldrig blev utfört. I bevisföringen finns bland annat ljudinspelningar där så kallade patienter blev ålagda att spela sjuka. Bedrägerierna innebar också att flera funktionshindrade som verkligen hade rätt till personlig assistans lämnades ensamma, utan hjälp.

I tingsrätten dömdes 34 av de 35 de åtalade personerna i härvan för bland annat grova bedrägerier och grova bidragsbrott. Bolagets två ägare och 18 av de anställda dömdes till fängelse. Samtliga överklagade, likaså åklagarna, uppger TT.

Målet i tingsrätten kostade närmare 84 miljoner kronor. Hovrättsförhandlingarna har pågått i sju månader och i dag meddelar Svea hovrätt dom.