Disneyland i Paris har hamnat i EU:s sökljus. Kommissionär Margrethe Vestager undersöker nu om Europas största nöjespark ägnar sig åt grov diskriminering. En tysk kund får nämligen betala dubbelt så mycket som en fransk för samma vara, men Disneyland tillbakavisar anklagelserna.

1 345 euro eller 12 365 kronor. Så mycket kostar ett så kallat premiumpaket på Disneyland Resort Paris. Fast bara om köparen är fransk. En engelsk får däremot punga ut med 17 224 kronor för samma produkt och en tysk måste lägga upp hela 22 539 kronor, skriver DR Nyheder med hänvisning till brittiska Financial Times.
Det här en skillnad som EU inte ser på med blida ögon eftersom den strider mot unionens konkurrensregler. Efter att EU-kommissionen har fått flera klagomål från missnöjda och undrande Disneyland-besökare, har Margrethe Vestager, tidigare dansk minister och sedan den 1 november 2014 EU-kommissionär med ansvar för konkurrensfrågor, inlett en undersökning som ska ge svar på frågan om Disneyland gör sig skyldigt till grov särbehandling.

Elżbieta Bieńkowska, taleskvinna för EU-kommissionen säger till Sydsvenskan att det är på tiden att man går till botten med hela frågan och slår fast att hon är mycket intresserad av att få sig både svar och förklaringar till livs.
Men Disneyland slår ifrån sig. Inte tal om att brittiska och tyska kunder skulle diskrimineras, hävdar man.
− Våra priser är precis de samma i hela EU om man bortser från skillnaderna i kurser, säger företagets vice administrerande direktör Julien Kaumann till nyhetsbyrån AFP skriver danska Information.
Visserligen förekommer olika priser men de hänger då samman med särskilda erbjudanden, säger han. Den enda skillnaden i pris vid en given tidpunkt är, förklarar han, knuten till det faktum att Disneyland kör med speciella erbjudanden som inte nödvändigtvis är samma eller kan fås på samma tid i alla länder i Europa.

Disneyland-frågan har hamnat på Margrethe Vestagers bord bara några dagar efter att hon anklagade sex stora Hollywood-studior och den brittiska betalningskanalen Sky för att använda filmlicenser för att blockera tillgången till innehåll i andra länder.
− Europeiska konsumenter vill kunna se de betaltvkanaler de önskar oberoende av var de bor eller reser i EU. Vår utredning visar att de kan de inte göra i dag, sa EU-kommissionären tidigare om den saken.

Enligt Elżbieta Bieńkowska får både EU-kommissionen och EU:s konsumentkontor – och sådana finns i samtliga medlemsländer – regelbundet klagomål från konsumenter som menar sig vara diskriminerade på grund av nationalitet eller hemvist.
− Det händer alldeles för ofta att konsumenter som vill köpa varor eller tjänster i ett annat EU-land nekas bästa pris, säger hon.
Kommissionen ser för närvarande närmare på liknande fall som berör franska Canal Plus, italienska Sky Italia, tyska Deutschland och spanska DTS.