Pia Kjærsgaard, tidigare ledare för Dansk Folkeparti, som hon för övrigt också grundade, har skrivit historia. I dag, fredag, valdes hon – om än inte enhälligt – till Folketingets talman, den första kvinnliga någonsin.
Det har inte varit någon hemlighet att den nyvalde statsministern, Venstres Lars Løkke Rasmussen, har velat se den nu 68-åriga mycket erfarna politikern på posten som talman i konungariket Danmarks högst beslutande organ. Det uppdraget innehade tills för bara några dagar sedan av socialdemokraten Mogens Lykketoft, som under ett år ska vara ordförande för FN:s generalförsamling.
Och nu har alltså de folkvalda representanterna med stor majoritet − 87 röster för och 16 emot − sagt ja till statsministerns förslag. Åtta ledamöter röstade blankt. Pia Kjærsgaard stöddes av det blå blockets fyra partiet – Dansk Folkeparti, Venstre, Liberal Alliance och Konservative Folkeparti – samt av Socialdemokraterna och det grönländska socialdemokratiska Siumut, däremot inte av socialistiska röd-gröna Enhedslisten liksom Socialistisk Folkeparti och Radikale Venstre. Men några debatter och protestyttringar liknande de som uppstod i Sverige i samband med att SD:s Björn Söder valdes till riksdagens andra vice talman har varken hörts eller setts i Danmark.
Med sina 31 år i Folketinget samt två decennier som partiledare för DF är Pia Kjærsgaard, enligt Lars Løkke Rasmussen, ”om man nu lägger all politik åt sidan enormt respekterad av sina kolleger på Christiansborg”.
− Hon är en värdig och förnämlig representant och en mycket garvad parlamentariker, motiverade statsministern sitt val för några dagar sedan i en intervju med TV2, där han även tillade att den nu nybakade talmannen också är ”en god människa och en god vän.”
I den hyllningen instämmer definitivt inte Radikale Venstre som anklagar Pia Kjærsgaard för att vara en person som splittrar – något som hon själv bestämt tillbakavisar.
− Det är ju lite lustigt att säga det när man själv splittrar Folketinget i valet av talman. Det är något självmotsägande, kontrar hon, skriver Berlingske.
Hon är väl medveten om att hon nu kommer att få ikläda sig en helt annan roll än den hon tidigare har haft; hon ska vara en samlande kraft och skulle, säger hon, inte drömma om att negativa känslor för andra politiker eller partier. Och att en av presidiets fyra vice talmän nu heter Stine Brix och kommer från ”fiendelägret” – Enhedslisten – har hon inga problem med:
− Jag har talat med Stine Brix och sagt att hon ska känna sig välkommen i presidiet och att jag ser fram mot samarbetet, säger Pia Kjærsgaard.
Så sent som 1999 förkunnade dåvarande socialdemokratiske statsministern Poul Nyrup Rasmussen att Dansk Folkeparti aldrig skulle bli rumsrent. Men hans förutsägelser skulle komma rejält på skam och i valet den 18 juni blev partiet Danmarks näst största med bara socialdemokraterna framför sig. Och nu har kvinnan som grundade den tidigare pariaförklarade politiska sammanslutningen nått så långt man nästan kan komma. För från och med i dag är det bara drottningen som står över henne.