Intressant och kanske något för Norge. Det anser Høyre och Fremskrittspartiet om danska integrationsminister Inger Støjbergs tankar om annonser som ska få flyktingar att tänka sig för innan de sätter kurs mot Danmark.

Som Samtiden skrev om i juni, avslöjar en färsk rapport från Frontex, EU:s gemensamma gränskontroll, att flyktingar, i all synnerhet då syrier, väljer att söka asyl i det land som erbjuder de bästa sociala förmånerna. Enligt rapporten, Annual Risk Analysis 2015, får de upplysningarna av de människosmugglare som har skaffat sig en synnerligen lukrativ affärsrörelse genom att i farkoster, i många fall långt från sjödugliga, frakta asylsökare från Afrika och Syrien till det hägrande Europa. Många får betala resan över Medelhavet också med sina liv, men de som överlever hamnar i regel i Italien. Därifrån ger sig sedan många till norra Europa och de länder som kan ge de bästa ekonomiska fördelarna. Tyskland och de nordiska länderna – inte minst Sverige – har därför stark dragningskraft och det har framkommit att det inte sällan är människosmugglarna som förser asylsökarna med fakta som ska underlätta valet av asylland.

I fjol kom 15 000 asylsökare till Danmark – vilket kan jämföras med de över 81 000 som Sverige tog emot – men dessa 15 000 har icke desto mindre fått både den tidigare och den nuvarande regeringen att vidta åtgärder för att minska flyktingströmmen. Bland annat har bidragen till flyktingarna halverats. Detta, liksom förre statsministern Helle Thorning-Schmidts utspel om att flyktingar måste arbeta för att få bidrag, har ådragit sig stort svenskt ogillande. Men den svenska kritiken rinner av lika lätt som vatten på en gås, och nu har landets nya integrationsminister, Venstres Inger Støjberg, kläckt en ny idé för att hålla asylsökare borta från Danmark. Flyktingarnas synnerligen detaljerade kunskaper om vad Danmark kan erbjuda har länge irriterat henne och på sin Facebook-sida skriver hon med hänvisning till facktidskriften Dansk Politi, att asylsökarna till och med visste exakt hur många handdukar de får när de kommer Sandholmcentret.

Att Frontex-rapporten nu har visat att asylsökarna i form av färdigställda tabeller som lagts ut på en hemsida får hjälp med att jämföra villkoren i olika EU-länder har gett henne tanken på att annonser i utländska tidningar skulle kunna vara en god idé.
Dansk Folkeparti är inne på en liknande tankegång och föreslog nyligen en videokampanj efter australiskt mönster; här varnar en general i armén i mycket skarpa ordalag flyktingar för att försöka göra Australien till nytt hemland. Videon kan bland annat ses på brittiska The Guardians sajt.

Men enligt Inger Støjberg är denna skrämselpropaganda ingenting att ta efter, uppger DR Nyheder.
I stället vill ministern se annonser som innehåller saklig information om de faktiska förhållandena – som till exempel de halverade bidragen och andra planerade åtstramningar.
Exakt vilka länder som kan bli aktuella för en dansk annonskampanj är ännu inte klart; den saken ska undersökas närmare. Turkiet nämns dock som ett och strategin är att annonserna sedan ska spridas vidare via sociala medier. Planera på annonskampanjen ligger förvisso ännu bara i sin linda, men att de kommer att realiseras är Inger Støjberg inte i tvivel om:
− Detta är något jag överväger och räknar med att göra, säger hon till tv-kanalen.

Den danska taktiken för att hålla asylsökarna borta har nu också väckt nyfikenhet på andra sidan ”Kölen” – inte minst då i det norska justitiedepartementet.
Ett intressant initiativ. Vi ska givetvis följa med och se vad det kan resultera i, säger statssekreterare Gjermund Hagesæter, Fremskrittspartiet till Aftenposten.
Det faktum, att det på senare tid har strömmat flyktingar till Europa är, säger han, en verklighet som också Norge måste förhålla sig till.
− Det som sker i Danmark och andra länder är av stort intresse, tillägger han.
Hans positiva inställning delas av Ingerd Schou, invandringspolitisk taleskvinna för Høyre, som inte håller det för osannolikt att något liknande skulle kunna blis aktuellt även i Norge. Men innan en sådan kampanj i så fall ges klartecken bör den norska regeringen se på de danska erfarenheterna, säger hon.

Planerna på en annonskampanj möts av skarp kritik från olika håll i Danmark och enligt Enhedslistens utrikespolitiske talesman Nikolaj Villumsen är hela idén bara ”pinsam”.
− Min grundläggande inställning är att det är småaktigt att regeringen vill vända ryggen åt människor i nöd under den största flyktingkatastrofen sedan Andra världskriget. Men det blir ärligt talat pinsamt för Danmark när regeringen vill göra reklam för det i utlandet, skriver han i ett mejl till nyhetsbyrån Ritzau, uppger danska TV2. Han tillägger att folk inte flyr från Syrien för att få del av den danska välfärden utan för att komma undan Islamiska statens våldtäkter och halshuggningar.

Också i Norge höjs röster som är mindre entusiastiska och som direkt varnar för följderna av en annonskampanj. Tor W. Andreassen, professor i innovation och marknadsföring vid Norges handelshögskola menar att den kommer att skada Danmarks rykte.
− Danmark är väl det land i Norden som kör den hårdaste linjen mot invandrare rent generellt. Det här är ett initiativ som underbygger denna hårda linje, säger han till Aftenposten och tillägger att det är omöjligt att säga om kampanjen kommer att få avsedd verkan – det vill säga färre asylsökande i Danmark.
Däremot är han säker på att konsekvensen av en dansk satsning blir att fler asylsökande i stället kommer till Norge.

Karin Andersen, invandringspolitisk taleskvinna för Sosialistisk Venstreparti, SV, ser de danska planerna som ett ”osolidariskt svar” på en situation som i stället ropar på dubbel solidaritet − både mot de som flyr och mot de länder som tar emot åtskilligt fler asylsökare än Danmark. Hennes uppfattning är att utspelet mer är en ”markering för hemmapubliken” än för de som flyr krig och förföljelse.
− Och kanske kommer det att bidra till att ännu fler puttas över till Sverige, säger hon.
Stein Erik Lauvås, invandringspolitisk talesman för Arbeiderpartiet, Ap, är också han tveksam till om en annonskampanj är rätt väg att gå för att hindra asylsökare att komma till Europa.
− De flyr från krig, fattigdom, nöd och allt slags elände. Jag tror att de flesta reser hit av helt andra skäl än de rent ekonomiska, säger han till Aftenposten.