”Jihadi John” fruktar för sitt liv. Inte nog med att amerikanska och brittiska specialstyrkor jagar honom – det gör också hans tidigare IS-bröder. Terrororganisationens PR-bödel gömmer sig nu i Syrien.

För ungefär ett år sedan blev ”Jihadi John” Västvärldens kanske mest hatade man. Propagandavideor, producerade av Islamiska staten och utlagda på nätet, visade hur han halshugger amerikanska och brittiska gisslan samtidigt som han ”lovar” att Väst kan vänta mer av samma vara om inte attackerna mot IS upphör.

Den maskerade bödeln gick under namnet ”Jihadi John” och talade engelska med utpräglad brittisk accent, men det var först i februari i år som hans verkliga identitet blev känd och den brutale mördaren fick ett ansikte: brittiske medborgaren Mohammed Emwazi, född i Kuwait för 27 år sedan och som sex år gammal tillsammans med sin familj flyttade till London. Emwazi har examen från Westministeruniversitetet och har sedan gjort ”karriär” i först Nusrafronten, sedan Islamiska staten.

Efter avrättningarna av först de två amerikanska journalisterna James Foley och Steven Sotloff i augusti respektive september i fjol, därefter i september och oktober de båda brittiska hjälparbetarna David Haines och Alan Henning samt i november amerikanen Peter Kassig, också han hjälparbetare, har Emwazi varit ett jagat villebråd. För amerikanska och brittiska specialstyrkor är det en prioriterad uppgift att ta honom till fånga för att ställa honom inför rätta eller att döda honom, men avslöjandet om vem mannen bakom masken var har nu tvingat IS-bödeln på flykten – från sina egna, uppger flera media, bland andra brittiska The Express.

Enlig källor fruktar Emwazi att hans röjda identitet har, så att säga, minskat hans värde i extremistorganisationens ögon och uppgifter gör gällande att han också misstänker att andra IS-krigare, avundsjuka på hans framgångar, konspirerar mot honom. Hoten mot hans liv gjorde att han för flera veckor sedan lämnade gruppen och mycket pekar på att han nu har anslutit sig till en inte fullt så militant islamistisk grupp i Syrien där han gömmer sig och att han möjligen kan vara på väg till Nordafrika.
Enligt en källa till The Express är Emwazis fruktan för att Islamiska staten ska göra sig av med honom inte ogrundad; om organisationen inte längre anser sig ha nytta av honom kommer man att ”kasta bort honom som en sten eller ännu värre”.
− Och det är möjligt att han kommer att få möta samma öde som sina offer, hävdar källan vidare.

Om Emwazi på senare år har rättfärdigat sin brutalitet med att han kämpar för ett islamistiskt kalifat, säger en tidigare skolkamrat att ”Jihadi John” i yngre år var en muslim vars beteende lämnade en hel del i övrigt att önska och som går stick i stäv med den renlärighet han sedan har påstått sig stå för.
− Han klädde sig som en gangsterrappare. Han rökte på, han drack och var våldsam mot andra pojkar. Så att han nu framställer sig själv som en strikt muslim är skrattretande och skamligt, säger den före detta kompisen, som inte vill röja sitt namn, till The Express.

Enligt honom sågs Emwazi på den tiden aldrig bära muslimska kläder, han bad aldrig och talade över huvud taget inte om religion.
− Eftersom jag själv är muslim var jag mycket medveten om detta då. Vi var ett gäng som han i högsta grad var en del av – och det visar bara att han inte är annat än en komplett hycklare, säger barn- och ungdomsvännen.