Mona Walters föreläsning om yttrandefrihet och demokrati i Folkets Hus i Rinkeby stoppades. Nu gör ett amerikanskt tv-team en dokumentär om hur svenska politiker går islamisternas ärenden. När Walter filmades i Rinkeby var Samtiden på plats.

Debattören och islamkritikern Mona Walter skulle i mitten av juni prata om yttrandefrihet och demokrati i Folkets Hus i den asylinvandrartäta Stokholmsförorten. Men föreläsningen, som var planerad att hållas på somaliska – Mona Walters modersmål – stoppades med bara några timmars varsel.

– Skälet som gavs var att arrangören skulle vara uteslutande och man sa att det var ett policybeslut att ”inte ha med uteslutande organisationer och göra”, berättar Mona Walter för Samtiden.

Det formella beskedet meddelades till arrangören Fri Folkbildning, en ideell förening som drivs av Jan Sjunnesson, tidigare chefredaktör för Samtiden. Han mottog ett mejl från Kerstin Aggefors, ordförande Rinkeby-Kista sociala delegation (S). Hon uppgav att styrelsen hade kommit fram till att “lokaluthyrningen inte är i enlighet med vår uthyrningspolicy”.

– Det är bara påhitt. Det finns ingenting i föreningens stadgar som är uteslutande. Men islam är ju uteslutande, det skrev jag till henne (Kerstin Aggefors, reds. anm.). Så hur får hon ihop det?

Idag vet Mona Walter att föreläsningen blev stoppad på grund av att islamisterna i Rinkeby protesterade.

– Mina somaliska landsmän berättade att det gick runt listor. Imamerna i moskén och de andra auktoriteterna uppmanade folk att skriva på. Sedan skickades protesterna in. Och Socialdemokraterna har ju fått röster av Rinkebys islamska befolkning. Så de var tvungna att leverera genom att stoppa mig i Folkets Hus.

"Jag var så less och förbannad över att jag blev stoppad av Folkets Hus i Rinkeby och för att de lyckades använda sina röster för att tysta, säger Mona Walter. Men nu blir det en tv-dokumentär om hur det gick till", säger Mona Walter.

”Jag var så less och förbannad över att jag blev stoppad av Folkets Hus i Rinkeby och för att de lyckades använda sina röster för att tysta. Men nu blir det en tv-dokumentär om hur det gick till”, säger Mona Walter.

Mona Walter säger att det är ett tydligt mönster i hela världen – islamkritiker tystas.

– Islamister som kontrollerar muslimska områden, går till invånarna och säger: ”Skriv under de här protestlistorna. Om någon kommer och pratar illa om islam, då stoppar vi dem.” På så vis använder de demokrati för att avskaffa demokrati, de använder yttrandefrihet för att avskaffa yttrandefrihet. De vill att icke-muslimer och politiker i väst ska förhålla sig till islam precis på samma sätt som de själva förhåller sig till sin ideologi.

Efter att föreläsningen i Rinkeby ställdes in, intervjuades Mona Walter av Sveriges Radio. Public Service-kanalen kallade henne kontroversiell.

– Media blundar. Antalet muslimer i Sverige är ännu inte miljon, men titta vilken makt de redan har! Beslutsfattarna stoppar en gubbe här och en gubbe där. På så vis gör de smutsjobbet åt islamisterna.

Nu kommer Mona Walters historia om hur svenska lokalpolitiker böjer sig för yttrande- och religionsfrihetskritiker, att kunna spridas i andra delar av världen med hjälp av ett amerikanskt tv-team.

– Man filmar i Stockholm, Danmark, London och Paris. Dokumentären kommer att visa att de inte respekterar yttrandefrihet och demokrati – för det förbjuder islam. Så i slutändan får jag ut mitt budskap, säger hon.

Det är inte första gången Mona Walter uppmärksammas i utländsk media. Hennes öde och islamkritiska arbete har tidigare porträtterats i olika amerikanska tv-kanaler, bland annat i ett inslag som på Youtube fått över tre miljoner visningar.

– De kan inte stoppa mig! Och den 8 augusti kommer jag och andra som engagerar sig för att ex-muslimer inte ska fördömas, torteras eller mördas, att hålla möte på Rinkeby torg. Vi har tillstånd och evenemanget kommer att bevakas av polisen.

Är du inte rädd för att bli attackerad?

– Frihet kostar. Jag kan ju inte gå och gömma mig och låtas som att det här inte sker.

Några timmar senare följer Samtiden med Mona Walter och det amerikanska tv-teamet till Rinkeby. Kameran fångar henne utanför Folkets Hus.

– Här är platsen där jag inte var välkommen, säger Mona Walter och tittar rakt in i kameralinsen. Folkets Hus betalas av skattemedel – det är inte Socialdemokraternas eget hus, det är inte de som betalar för det utan folket som betalar skatt! Ändå stoppade beslutsfattarna ett föredrag som skulle handla om demokrati och yttrandefrihet.

På väg till Rinkeby torg blir Mona Walter igenkänd. ©Samtiden

På väg till Rinkeby torg blir Mona Walter igenkänd. ©Samtiden

På väg mot torget, där tunnelbanestationen och moskén ligger, möter vi bara ett fåtal klädda i västerländska kläder. Istället ser vi flera sällskap där flickor, många så unga som fem-sex år, är täckta med slöja. Plötsligt vänder Mona Walter på klacken och börjar gå tillbaka mot bilen. Tv-teamet följer efter.

– Jag hörde en av kvinnorna vi mötte. Hon sa på somaliska: ”Titta, det är ju hon! Hon är här med tv-kameror.” Då kände jag att det inte var läge att fortsätta, säger Mona Walter.