Den 19 juli dog Samuel Dubose. Den 43-årige afro-amerikanen sköts av en vit polisman för att bilen han körde, uppges det, saknade en registreringsskylt. Händelsen har lagt ytterligare bränsle på det bål som har rasat i USA det senaste året och som har lett till våldsamma upplopp.

”Vansinne och totalt oberättigat”. Så beskriver Joseph Deters, åklagare i Hamilton County i Ohio, nordöstra USA, det som inträffade i Cincinnati för ett bara veckor sedan; det som började med ett smärre trafikbrott men som slutade med att en polisman nu står åtalad för mord.
En inspelning från den kamera som den 25−årige polismannen hade på sin uniform har dokumenterat hela förloppet och visar hur Dubose blir stoppad i en helt vanlig rutinkontroll eftersom bilen har kör saknar den främre nummerplåten. 43-åringen ombeds att visa sitt körkort – vilket han av någon anledning inte kan. Därefter försöker han hindra polisen från att öppna bildörren och några ögonblick senare kan man se hur bilen sakta börjar rulla framåt. Polisen ger Dubose order om att stanna fordonet, drar sedan sin pistol och skjuter 43-åringen i huvudet.

Enligt Joseph Deters borde Dubose bara ha fått köra vidare – bilens registreringsnummer var ju redan känt av polismannen, menar han, och skräder inte orden när han ska beskriva det inträffade:
− Jag har arbetat med det här i 30 år. Men detta är den mest idiotiska handling jag någonsin sett en polisman utföra, säger han, uppger nyhetsbyråerna AFP och Ritzau och tillägger att den nu åtalade mannen, som fått sparken från sitt jobb, aldrig borde ha fått bli polis över huvud taget.
Till sitt försvar hävdar 25-åringen att han drogs med när bilen började rulla, men det är en förklaring som viftas bort av åklagaren som menar att det är ett påstående som videoupptagningen inte på något sätt stödjer.

Om den nu före detta polismannen av rätten förklaras skyldig, riskerar han livstids fängelse.
Flera svarta män har på det senaste året dödats av polis och händelserna har fått stor uppmärksamhet, inte bara i USA utan också i stora delar av resten av världen. Den 9 augusti sköts till exempel 18-årige Michael Brown efter en stöld av tobaksvaror i en butik i Ferguson, Missouri. Brown var obeväpnad och det var också 41-årige Spencer Lee McCain som i juni sköts till döds efter att polis hade kallats till en bostad som, efter kontaktförbud, var förbjudet område för offret. Inne i bostaden fanns en kvinna som uppgav att McCain hade hotat henne.
Dessa två fall, liksom ett antal andra, har lett till massiva protester och stora oroligheter där polisen – också av president Obama – har kritiserats för rasism.