Sju sårade polismän, 70 förstörda bilar och tio personer i arrest. Det är facit efter det kaos som uppstod när franska taxichaufförer i går, torsdag, protesterade mot taxiappen Uber, som man menar är ett hot mot deras jobb.

− Jag är tryggare i Bagdad! Med de orden, förmedlade på Twitter, beskrev Courtney Love sin situation för den franske presidenten François Hollande. Den amerikanska stjärnan och änkan efter Kurt Cobain var bara en av åtskilliga som blev offer för de våldsamma demonstrationer som på torsdagen utbröt i flera franska städer när taxichaufförer protesterade mot Uber, som de kräver ska bort från landets vägar. Bara i Frankrike har on-linetjänsten enligt företagets egna uppgifter en miljon användare.

Det är inte första gången som det San Franciso-baserade företaget har väckt etablerade taxichaufförers vrede över i stort sett hela Europa, men enligt nyhetsbyrån Reuters var gårdagens demonstrationer de hittills våldsammaste. Uber, som har fungerat i Frankrike sedan januari, har av landets domstolar olagligförklarats, något som dock inte har hindrat företaget från att expandera appen i flera större städer i landet. Och i går fick chaufförerna i den konventionella droskbilsbranschen nog.

Cirka 3 000 förare deltog i de häftiga och dramatiska protesterna. Bilar, som sades vara del av Uber-verksamheten, slogs sönder eller vältes helt enkelt omkull på gator och vägar, andra stacks i brand eller attackerades med järnklubbor. Tillfarterna till de två flygplatserna i Paris, Charles de Gaulle och Orly, blockerades. I Marseille och Aix-en-Provence spärrade taxichaufförer av motorvägsavfarter och stängde infarterna till järnvägsstationerna.
Kravallpolis gick till motattack och använde bland annat tårgas för att återställa lugnet.

I detta kaos hamnade alltså Courtney Love som i sin ilska och förtvivlan vände sig direkt till presidenten när hennes bil stormades av protesterade chaufförer.
− Är det lagligt att ert folk får attackera besökare? Lyft på häcken och kom ner till flygplatsen ….är detta Frankrike? tweetade hon, och menade att hon nog skulle känna sig tryggare i Iraks huvudstad, Bagdad.
Frankrike har gett order om att det över hela landet ska tas hårdare tag mot Uberpop, som tjänsten heter på franska, men samtidigt som François Hollande på fredagen förklarade att Uberpop ska upplösas fördömde han torsdagens våldsamma kravaller och protester.
− Våld som detta är oacceptabelt i en demokrati och i ett land som Frankrike, sa han bland annat.

Liknande tongångar hördes från landets premiärminister Manuel Valls, som skarpt kritiserade båda sidornas våldsamma framfart. Men han betonade också att regeringen, på samma gång som man försökte ta tuffa tag mot demonstranterna, ger chaufförerna stöd.
Ministern var på besök i Colombia när han nåddes av nyheten om kravallerna i hemlandet och han beklagade hela situationen som han menade skulle ge besökare en bedrövlig bild av Frankrike. Dock var han fullständigt tydlig med att Uberpop-aktiviteten i landet ska stoppas med alla till buds stående lagliga medel.