Det blev förmodligen en läxa för livet. Två brittiska tonåriga skolelever kunde ha fått tio års fängelse för stöld i det polska förintelselägret Auschwitz. Men de slapp undan med böter och villkorlig dom.

De två 17-årigarna var på skolresa i Polen för att lära sig mer om historia. En anhalt på turen var koncentrations- och förintelselägret Oświęcim − mera känt under det tyska namnet Auschwitz – i landets södra delar där över 1,1 miljoner människor, de flesta judar, dödades av nazisterna under åren 1940-1945.
Trots att besökarna på stora skyltar varnas för att plocka på sig föremål, händer det en eller ett par gånger om året att några inte kan motstå frestelsen att komma över souvenirer. Ett beryktat fall är den svenske tidigare nazistledaren Anders Högström som fick sitta två år och åtta månader i fängelse för inblandning i stölden av den kända entréskylten till lägret med texten ”Arbeit macht frei” i december 2009.

Riktig så spektakulärt var inte de unga britternas brott. Men icke desto mindre fick vakter ögonen på dem när de på måndagen plockade upp föremål som låg på marken bredvid en byggnad där tyska lägervakter förvarade fångars konfiskerade tillhörigheter, skriver BBC.
Polisen som tillkallades hittade diverse små saker, som knappar och glasfragment, i de unga förövarnas fickor. Pojkarna greps och åtalades för olaga innehav av föremål av särskild kulturell betydelse, men släpptes på tisdagen. Enligt en representant för skolan, var det två djupt ångerfulla tonåringar som oreserverat bad om ursäkt för tilltaget. Att stjäla föremål i Auschwitz kan ge upp till tio års fängelse, men de brittiska ungdomarna klarade sig undan med ett års villkorlig dom plus lite drygt 2 000 kronor i böter.

Pojkarnas förklaring var att de ”helt enkelt inte hade tänkt” när de plockade på sig föremålen, men även om de nu slapp billigt undan, ska de nog inte räkna med att saken är helt utagerad.
Skolans rektor, Ed Elliott, säger att händelsen kommer att bli föremål för utredning och att han från eleverna själva vill höra vad det var som fick dem att ta objekten.
− Jag vill också förvissa mig om att de har lärt sig alla erforderliga läxor. Möjligheten att besöka Förintelseplatser innebär en plikt att behandla dessa med yttersta respekt och känslighet, säger han till BBC.

I över 15 år tusentals tonåringar genom den Londonbaserade stiftelsen Holocaust Education Trust, kunnat besöka Auschwitz-Birkenau som ett led i undervisningen om Förintelsen, men enligt vd:n Karen Pollock är det första gången som något liknande har inträffat.
Det statliga muséet Auschwitz-Birkenau grundades 1947. Antalet besökare stiger för varje år och under de tre första månaderna i år, 75 år efter att lägret befriades av sovjetiska trupper, kunde man, enligt tidskriften Newsweek,  räkna in 250 000 personer.