Måndagen började inte bra för Stefan Löfven. I en opinionsmätning från Ipsos som presenterades på morgonen rasade väljarnas förtroende för Socialdemokraternas i flera centrala frågor. Kring såväl sjukvården, skolan, invandring, jobben och Sveriges försvar tappar Socialdemokraterna tillit. Illavarslande med tanke på att man knappt hunnit börja regera. Det kommer med andra ord att bli värre.

Det var med den dystra nyheten i ryggen som Stefan Löfven gick upp i Almedalens talarstol.

Han levererade ett typiskt statsministertal där han tog chansen att ställa sig ovan dagspolitiken och istället måla med breda penseldrag. Fredrik Reinfeldt använde flera år Almdalsscenen på samma sätt. Dessutom hade talet en överraskande socialkonservativ touch. Löfven valde att lyfta fram såväl civilsamhället som den enskildes plikt. På hans talarstol stod dessutom arbetarrörelsens klassiska paroll ”gör din plikt, kräv din rätt” skriven.

Däremot börjar det bli allt mer uppenbart att kommunikationsavdelningen runt statsministern måste anställa en nejsägare. Det har blivit lite för många märkliga nyord därifrån vid det här laget. Gårdagens ”utvecklingsmoral” är fullständigt obegripligt – precis som föregångarna industrikansler och innovationskatapult.

Att Löfven valde att lyfta fram civilsamhällets roll – i form av föreningen Mattecentrum – var oväntat. Speciellt eftersom den föreningen finns till just för att den svenska skolan inte håller måttet. Något som borde genera alla svenska politiker.

Han lyfte också fram att var och en av oss har en plikt att försöka bli så bra vi kan och bidra till samhället efter bästa förmåga. Plikt går före rätt. Det är en ny retorik som inte hörts från Socialdemokraterna på decennier. Betyder den någonting? Nej, förmodligen inte. Snarast är det ett försök att stoppa blödningen till SD.

Det lär knappast lyckas så länge statsministern företräder samma extrema migrationspolitik som gällt de senaste decennierna. Bara en genomgripande kursändring på detta område från exempelvis Socialdemokraterna kan få SD:s ökning av avstanna. En sådan är inte Löfven intresserad av att erbjuda.