Tisdagens upplopp på Norrtäljeanstalten orsakades av ett 20-tal intagna, placerade på anstalten av Migrationsverket. De intagna barrikaderade sig på två avdelningar i ett och samma hus.

Jennie von Alten, anstaltschef på Norrtäljeanstalten beskriver i en intervju i sr.se incidenten som uppstod efter lunch i tisdags.

”De har släpat föremål och ställt för dörrarna till avdelningarna”, sade hon.

Situationen kunde lugnas ned av personalen och polishjälp behövdes inte.

Personerna som var inblandade i oroligheterna, ett 20-tal intagna, var placerade på anstalten av Migrationsverket. Hälften av dem skulle enligt sr.se ha suttit på något av Migrationsverkets förvar, men var placerade på Norrtäljeanstalten för att det fanns risk för att de skulle skada sig eller andra. De övriga inblandade har avtjänat fängelsestraff och ska utvisas.

Skälet till oroligheterna, och vilka som deltog, ska nu utredas. Men det kommer att ta tid, bland annat på grund av att det kommer behövas tolkhjälp. Enligt sr.se ska det också utredas om någonting hade kunnat göras för att hindra barrikaderingen.

Avdelningen på anstalten ska nu ställas i ordning. De 20 intagna som orsakade upploppet flyttas under tiden till andra avdelningar, antingen i Norrtälje eller till andra anstalter.