Klart som korvspad att det inte gick att regera med alliansens budget – kloka besked av allvetaren Stefan Löfven. Nu blir det emellertid andra bullar. Sossarna har, som vi alla vet, en lång tradition av successiva ”smyghöjningar” av skatter och avgifter över hela linjen. Denna process fortgår intill dess att såväl låginkomsttagare som medelinkomsttagare går på knäna.

Efter Fredriks skattesänkningar under alliansåren är det nu dags att ånyo ge de bortskämda svenskarna en rejäl omgång – en kraftfull omstart med andra ord. Se hela lista över Löfvens nödvändiga skattehöjningar och åtstramningar.

Samtidigt passar ”Lönenämnden för bevakning av statsrådens löneutveckling och allmänna välbefinnande”, även kallad Statsrådsarvodesnämnden, på att bättra på Löfvens lön med 4 000 kr per månad till 160 000 kronor. Övriga statsråd får nöja sig med 3 000 kr upp.

Eftersom Löfven är ute och fladdrar på förskolor och demensboenden och i Paris och i Bryssel och New York och i …, ja överallt där han intet har att bidra med, så är han säkert helt utmattad och i starkt behov av lite uppmuntran. Detta till skillnad från alla undersåtar inom vård, skola och omsorg som ju redan är kraftigt överbetalda. För att inte tala om alla överbetalda gamla kompisar inom IF Metall. Mot dessa grupper sätter Stefan in välmotiverade skatteskärpningar och minskade förmåner. Bra, bra. Mannen som vet vad svenskarna både behöver och längtar efter.

Och vem eller vilka är då arkitekterna bakom Löfvens spektakel? Sossarna är ju i kraftig minoritet i den församling som antagit regeringens budget. Visst är det mystiskt! Kan det vara så att Kinberg Batra & Co ritade ihop ett bättre budgetalternativ för att i nästa sekund kasta sig om halsen på Löfven/Romson/Sjöstedt. Så kan det gå när Beröringsskräcken fått fäste i Sveriges riksdag. Leve DÖmokratin!

Thomas Franson
fil kand