EU-migranter använder Sankt Pauli kyrkogårdar i Malmö som toalett. Personalen får städa undan bajs i buskarna.

Det var i förra veckan som kyrkogårdschefen Malte Sahlgren larmade om situationen genom att skicka ett mejl till Malmö stad och polisen om att arbetsmiljön på Sankt Pauli-kyrkogårdarna inte är hållbar. Enligt Sahlgren är det värst på Sankt Pauli södra kyrkogården där arbetarna får städa undan avföring i buskarna, rapporterar P4 Malmöhus.

– De använder den som toalett och uträttar sina behov, tvättar kläder i våra vattenposter och våra serviceanläggningar och stjäl våra vattenkannor, säger han i radioinslaget.

Det är EU-migranterna från ett närliggande tältläger på Industrigatan som utför sina behov i kyrkogården, enligt Sahlgren.

– Det är uppgifter från både personal och framförallt är det uppgifter från kyrkogårdsbesökare som ringer in till vår kundtjänst och meddelar och beklagar sig.

Han fortsätter:

– Det påverkar ju vår arbetsmiljö. Det är ju inte så angenämt för vår personal att gå och sanera efter andras behov. Det är ju egentligen kyrkogårdsbesökarna också som blir väldigt hårt drabbade, i med att det inte finns några vattenkannor när de besöker sina gravar och behöver vattna de säsongsblommor som de har satt ut, säger han.

Trots att det saknas rinnande vatten på platsen och den sanitära situationen skapar problem, slog Länsstyrelsen i förra veckan fast att de som bor i tältlägret får bo kvar där. Beslutet kom efter att Miljöförvaltningens förbud för lägret överklagades i våras.

Kyrkogårdschefen Malte Sahlgren tycker att kommunen borde ordna en annan plats för EU-migranterna att bo på.

– Vi förstår naturligtvis att det är en problematik i detta, det begriper vi så att säga. Vi har inte agerat tidigare i detta, men någon gång tycker man att nu får det vara nog. Vi tycker inte det är okej, helt enkelt att man beter sig på det här viset. Man får agera annorlunda från kommunen till exempel för att hitta bättre platser för dem att vara på, säger Malte Sahlgren till P4 Malmöhus.