40 nyanlända i Uppsala och Västmanlands län, samt 20 i Fagersta, ska under tolv månader jobba med landskapsvårdande insatser.

Det är ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Skogsstyrelsen enligt etableringsplanen och de nyanlända ska varva arbete med att lära sig svenska. Enligt statskoll.se jobbar personerna för tillfället med att röja upp i dikeskanter längs med vägar samt med att göra i ordning parkeringsfickor.

Under tolv månader är det sedan tänkt att deltagarna ska underhålla vandringsleder i naturreserv med att röja. Hittills har detta gjorts längs med Bruksleden. Hälften av tiden tillbringas i skogen, resten att lära sig svenska.

– Det här gör att personer som inte har så mycket utbildning snabbt kan börja jobba i Sverige samtidigt som de lär sig svenska, får kontakter och referenser. Det är oerhört värdefullt när man söker arbete, säger Malin Fredriksson, Arbetsförmedlingen i Fagersta, till statskoll.se