Förtroendet för Stefan Löfven åker snabbt och spikrakt ned. Dessutom har Åsa Romson rekordlågt förtroende.

Det blir ett tufft läge för statsministern när han som förste partiledare i årets upplaga av Almedalen möter sin publik på måndagskväll – denna gång med beskedet i ryggen att väljarnas förtroende för honom rasat med åtta procentenheter sedan DN/Ipsos senaste partiledarförtroende-mätning i januari. Bland Alliansanhängarna har förtroendet för Löfven halverats på två år, enligt DN.

– Det finns bara två tidigare exempel på så stora förtroendetapp för S-ledare. Göran Persson tappade från höga nivåer 2004 och Mona Sahlin hade ett rejält ras mellan 2008 och 2009, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos, i dagens DN.

Även regeringskollegan Åsa Romson får kalla handen av väljarna. Hela 71 procent uppger att de har litet eller inget förtroende för henne. Inte ens i de egna leden är hon särskilt populär.

– Det är värt att notera att endast 26 procent av de rödgröna väljarna har förtroende för Åsa Romson. Förtroendet bland miljöpartister är inte heller särskilt starkt, det ligger på 53 procent, säger David Ahlin.

Moderatledaren Anna Kinbergs Batras taktik att ligga lågt och inte ta några risker, verkar vara spelets vinnare. I mätningen ökar förtroendet för henne med två procentenheter sedan januari. Men hon har enligt mätningen inte lyckats vinna förtroende hos de rödgröna väljarna.

Att ingen partiledare når upp över 40 procent är ovanligt – det har inte hänt på tio år.

Sverigedemokraterna har sin bästa notering någonsin i Ipsos och får stöd av 15,9 procent, vilket ger partiet ett rejält försprång mot till exempel KD som ligger på 2,7 procent.

– Vi håller på att få ett tredje stort parti som redan har stöd av mer än 20 procent av väljarna i flera breda väljargrupper. Det sätter den vanliga parlamentariska logiken ur spel. Det blir ännu svårare att bilda en stabil regering med något av de traditionella blocken, konstaterar David Ahlin i DN.

Vilket parti skulle du rösta på idag/DN/Ipsos 5-15 juni

S 27,1 (-0,6)

M 26,6 (+0,5)

SD 15,9 (+1,9)

V 6,4 (-0,4)

MP 6,5 (-0,2)

FP 5,8 (+0,4)

C 5,4 (-1,4)

KD 2,7 (-0,8)

Fi 2,3 (+0,4)

Andel med stort förtroende för partiledaren

Anna Kinberg Batra (M) 35 procent, upp två procentenheter

Stefan Löfven (S) 34 procent, ned 8 procentenheter

Annie Lööf (C) 33 procent, ned 3 procentenheter

Gustav Fridolin (MP) 30 procent, ned 3 procentenheter

Jan Björklund (FP) 27 procent, ned fem procentenheter

Jonas Sjöstedt (V) 27 procent, upp 1 procentenhet

Jimmie Åkesson (SD) 18 procent, upp 1 procentenhet

Åsa Romson (MP) 14 procent, ned 4 procentenheter

Ebba Busch Thor (KD) 13 procent

Källa: DN/Ipsos mätning i juni – jämfört med januari