Dansk Folkeparti i eller utanför regering? Det är fortfarande en öppen fråga och onsdagens förhandlingar gav inga svar.

I går, tisdag, var det vilodag för Lars Løkke Rasmussen, den blivande statsministern, som annars sedan valet till Folketinget den 18 juni har haft bråda dagar med att försöka sy ihop en regering. Men ledigheten betydde inte att han också tog paus från umgänget med valets segerherre, Kristian Thulsen Dahl, ledare för Dansk Folkeparti, som nu är näst största parti i Danmark.

Danskarna firar inte som vi Midsommar, däremot Sankt Hans – Johannes, vars dag det är i dag, den 24 juni. På tisdagskvällen var det Sankt Hans aften, och den tillbringade de båda herrarna tillsammans i Lars Løkkes bostad i Nyhavn och det gemensamma insupandet av en nypa frisk luft på balkongen förevigades påpassligt av en fotograf.
Därmed var spekulationerna också i full gång: fortsatta förhandlingar eller bara ”Sankt Hans-hygge”? Inte heller på den frågan har det hittills kommit något svar.

Men i dag träffades de båda igen under mer arbetsmässiga förhållanden.
Kristian Thulesen Dahl sammanfattning av överläggningarnas resultat bidrar dock kanske inte till att skingra dimmorna:
− Vi har kommit närmare en större klarhet. Jag tycker inte att vi har kommit närmare ett egentlig klarläggande av var det ska landa, säger han till nyhetsbyrån Ritzau.
Och han konstaterar att det – efter att de båda nu har arbetat sig igenom alla frågor – återstår några större saker som det blir, som han uttrycker det, ”armbrytning” om.

Thulesen Dahl framhåller att det för båda partier i slutändan kommer att handla om politiska avvägningar; kan man och vill man knäcka de där nötterna? Han tillägger att detta helt och hållet kommer att avgöra frågan om DF ska ingå i regeringen eller inte.
Med sig efter mötet med Lars Løkke fick Kristian Thulesen Dahl en hel hög med handlingar, något som han säger sig vara mycket glad för, även om han och partiet nu har ”en massa papper” som måste gås igenom.
− Vi har texter på bordet och det är det mycket spännande att ha. Det är de välkända politiska knasten och bastionerna som står emot varandra, så det är inte bara så till att flytta ett ord här och där, säger han.

Alldeles oavsett utfallet ser DF-ledaren de pågående förhandlingarna som viktiga och att det arbete som nu görs är nyttigt vart det än ska leda.
− Om det slutar med att vi ändå inte ska sitta med i regeringen, föreställer jag mig ändå att vi ska spela en roll i det arbete som därefter följer, säger han.
Inte minst av det skälet menar han att det viktigt att DF får klart för sig var Venstre står i de olika frågor som nu diskuteras och omvänt, att Venstre vet var DF står.
− För då vet vi ju vilka möjligheter som finns för att sedan föra en politik som gagnar danskarna, säger han.

Med tanke på valresultatet är det naturligt att Lars Løkke hittills i förhandlingarna har lagt den mesta tiden på Dansk Folkeparti och mindre på de två andra borgerliga partierna, Liberal Alliance och Konservative Folkeparti. Kristian Thulesen Dahl menar att det är givet att Venstre har ett intresse av att först och främst komma till klarhet om Dansk Folkeparti, både i frågor där partierna kan finna varandra och i sådana där det finns oenighet.
− Det avgörande är om de oenigheterna kan övervinnas i ett sådant omfång att det är relevant för oss att gå med i en regering, säger Kristian Thulesen Dahl.
− Det arbetar vi givetvis på, för det är ju inte så vi skräms av tanken på att sitta i en regering, förutsatt att grunden är OK, tillägger han.

I morgon, torsdag, fortsätter förhandlingarna om en ny dansk regering. Hur lång tid det ska ta innan alla bitar har fallit på plats, vågar Lars Løkke Rasmussen ännu inte sia om:
− Det är uppenbart att partierna betonar olika frågor, men alla vill ha en ny regering, säger han till Ritzau.  Han sticker inte alls under stol med att fyra olika partier givetvis inte har samma syn på allt, men hittills har han i alla fall inte sagt något om att någon i fyrklövern skulle vara ute ur leken.
Efter förra valet 2011 tog det 16 dagar innan Helle Thorning Schmidt kunde presentera en regering.