Först sa han bestämt nej. Men nu gläntar partiledaren Kristian Thulesen Dahl på dörren för att Dansk Folkeparti kan komma att sitta i regering.
− Om underlaget är det rätta är vi inte rädda, försäkrar han.

Venstre-ledaren och den blivande statsministern Lars Løkke Rasmussen har bråda dagar. Som ”kunglig undersökare” är det hans uppgift att försöka bilda en regering efter det folketingsval som mer eller mindre vände upp och ner på det politiska Danmark. Løkkes eget liberalkonservativa parti, för övrigt landets äldsta, som tillsammans med Socialdemokraterna har varit dominanterna på den politiska arenan, gjorde ett katastrofval och fick 34 mandat, en minskning med 13. Desto bättre gick det för Dansk Folkeparti som ökade med 15 mandat och som med sina totalt 37 nu är Danmarks näst största parti efter Socialdemokraterna.
I det ”blå blocket” ingår, förutom DF och Venstre också Liberal Alliance och Konservative Folkeparti med 13, respektive sex mandat i Folketinget.

Efter en första samtalsrunda med samtliga partier i nu i veckoslutet, kunde Lars Løkke konstatera att det inte fanns förutsättningar för att bilda en regering med de fyra borgerliga partierna.
Trots att valvinden länge har blåst i Dansk Folkepartis favör, har Kristian Thulesen Dahl hela tiden hävdat att tiden ännu inte har varit mogen för partiet att ingå i en regering; för honom har inflytande varit viktigare än en statsrådspost. Och detta var något som han fortsatte att vidmakthålla även efter torsdagens valtriumf, trots att trycket från såväl experter som andra politiker och allmänhet har varit hårt.
Men i dag, måndag, låter det något annorlunda.

Vi går in i en regering om bara underlaget är det rätta. Det är för att betona att vi inte är oroliga för att sitta i regering. Det gör vi gärna. Nu kommer vi till de egentliga förhandlingarna, de som avgör om det politiska underlaget är i ordning, säger DF-ledaren till dagstidningen B.T.
Svaret på den frågan − om underlaget är det rätta och Dansk Folkeparti kan kliva ombord – kan eventuellt komma redan i kväll. Efter en ny ”drottningrunda” har Lars Løkke fått ett nytt mandat att leda förhandlingarna om en ny regering och i samtal med TV2 andas han optimism inför uppgiften:
− Jag har fått ett brett mandat och fria händer, säger han och tillägger att ”det kan låta sig göras”.

Med början vid 16-tiden har han kallat de tre borgerliga partierna till samtal och de infinner sig i storleksordning. Först ut är alltså Dansk Folkeparti, därefter kommer Liberal Alliance, som enligt uppgifter till Jyllands-Posten  ska infinna sig klockan 17 och klockan 18 är det dags för Konservative Folkeparti. Det är alltså dessa tre partier som kommer att utgöra det parlamentariska underlaget för en regering eller, som Løkke själv uttrycker det, ”kommer att sitta i en sådan regering”.
Återstår alltså att se vad måndagens samtal kan leda till och om det finns förutsättningar för att DF ska kunna ingå i regeringen. En av de frågor som kan få det att gnissla i maskineriet och möjligen också välta hela lasset, är DF:s krav på gränskontroll. De båda största borgerliga partiernas syn på hela EU skiljer sig för övrigt ordentligt åt och i frågan om den offentliga sektorns tillväxt ligger de också långt ifrån varandra. DF slåss hårt för en årlig tillväxt på 0,8 procent medan Venstre förespråkar nolltillväxt.

En ”drottningrunda” innebär att två representanter för varje parti i Folketinget efter ett val går till drottningen och ger henne råd om vem de anser ska leda förhandlingarna om en ny regering. Efter detta kan hon antingen utpeka en förhandlingsledare eller direkt utse en person som, med sig själv som statsminister, som ska bilda regering.
Efter de misslyckade förhandlingarna i lördags och i går, söndag, fick representanterna för partierna i dag, måndag, återigen bege sig till det kungliga slottet, Amalienborg, för en ny ”drottningrunda”.
Socialdemokraterna, Enhedslisten, Alternativet, Radikale och Socialistisk Folkeparti, som tillsammans har 85 mandat, förordade att Mette Frederiksen, socialdemokratisk tidigare justitieminister och som nu har tagit över ledarskapet efter Helle Thorning Schmidt, ska leda regeringsförhandlingarna. Men eftersom de inte har majoritet, föll lotten återigen på Lars Løkke Rasmussen.