Återinförd gränskontroll. Ett reformerat EU. Skärpt asylpolitik och en ekonomisk utveckling som säkrar välfärden. Det är på dessa fyra områden som Dansk Folkeparti, valets stora vinnare, kräver inflytande.

Trots att opinionen har pekat mot stora framgångar för Dansk Folkeparti, överträffade resultat av det danska Folketingsvalet alla förväntningar. Inte ens Kristian Thulesen Dahl kunde föreställa sig att DF skulle lägga Venstre bakom sig och bli Danmarks största borgerliga parti – och landets näst största parti över huvud taget.
− Jag är fullständigt övertygad om att jag snart vaknar, inser att vi har tre dagar kvar på valkampanjen och att vi har mycket kvar att göra, sa han sent på natten till segerrusiga DF:are som höll valvaka på Christiansborg.

Valet blev en käftsmäll för Lars Løkke Rasmussen; Venstre gjorde ett katastrofalt dåligt val och trots att nederlaget i mångt och mycket kan skyllas på Lars Løkke själv blir det nu hans uppgift att bilda regering.
Vid 01-tiden på fredagsmorgonen kungjorde Helle Thorning Schmidt att hon avgår, inte bara som statsminister, utan även som ordförande för Socialdemokraterna, ett parti som hon har lett i tio år. Detta trots att partiet faktiskt gick fram något och fortfarande är störst i Danmark.
I dag, fredag, går både Lars Løkke och Helle Thorning Schmidt till drottning Margrethe med sina respektive budskap; att den förre siktar på att bilda regering och den senare avgår.

I sitt tal till Venstrefolket när torsdagsnatten hade övergått till tidig fredag morgon visade Lars Løkke inte på någon större segerglädje, trots den borgerliga tydliga valsegern och att han själv har nått den statsministerpost han i fyra år har strävat efter att återta.
− Vi har fått nycklarna tillbaka, sa han, samtidigt som han betonade att han inte vill vara statsminister till ”varje pris”.

Kristian Thulesen Dahl har gång på gång betonat att han inte har siktat på att komma i regering även om DF i alla opinionsundersökningar har haft ett stort stöd. Det som har varit – och är – mest avgörande för honom är en position där partiet kan få mest inflytande. Hittills har han bedömt att det bäst kan ske utanför regeringen, men frågan är hur han ska ställa sig nu.

Han har ännu inte gett några klara besked om den saken. Däremot gav han – med adress Lars Løkke − tydligt besked om i vilka frågor han nu vill ha inflytande på. Det är frågor som DF har drivit länge och som danskarna uppenbarligen också stödjer.
Invandrings- och asylpolitiken har varit den dominerade frågan för samtliga partier i den tre veckor långa valrörelsen och här aviserar Thulesen Dahl en skärpt asylpolitik.

Ett reformerat EU var nästa punkt i hans tal och här sträckte han också ut handen till Storbritannien – som ju vill uppnå det samma – som Kristian Thulesen Dahl sa ”ska vara en nära allierad.”
Andra viktiga kärnfrågor för DF är en återinförd gränskontroll och en ekonomisk politik som säkrar den danska välfärden, i synnerhet för sjuka och äldre.

Att döma av resultatet är Kristian Thulesen Dahl och Dansk Folkeparti givetvis valets stora och obestridda segare, men en verklig seger kan det – enligt partiordföranden – faktiskt inte bli tal om förrän det visar sig i vad mån partiet kan få igenom sin politik.
Och som danska TV2 konstaterar: i den politiken ingår de fyra punkterna som i det här läget ser ut att bli det som kommer att få det kommande borgerliga regeringssamarbetet att knaka i fogarna.