Det är polisens fel att de tre systrarna radikaliserades och åkte till Syrien med sina nio barn. Det hävdar två av kvinnornas makar, men anklagelserna tillbakavisas bestämt av både polis och Downing Street.

− Fullständigt befängt! Så betecknar den konservative parlamentsledamoten Peter Bone påståendet att de tre systrarna Dawood i åldrarna 30-34 år radikaliserades genom den brittiska polisens försorg till den grad att de tog sina barn – sammanlagt nio i åldrarna tre till femton år – och reste till Syrien. De deltog i en pilgrimsresa till Saudiarabien, men i stället för att sedan åka hem till Bradford i västra Yorkshire i England valde de att förena sig med brodern Ahmed som slåss för Islamiska staten, IS, i Syrien. Enligt flera brittiska media har trion dessutom låtit skattebetalarna finansiera resan genom bland annat barnbidrag, men The Mirror skriver nu att myndigheterna har stoppat alla vidare utbetalningar eftersom mottagarna har flyttat utomlands.

För ett par dagar sedan publicerade Samtiden en artikel, där ordföranden för Muslimskt forum, Manzoor Moghal, i mycket skarpa ordalag anklagar de brittiska muslimerna för att inte ta ansvar för den växande extremismen bland landets unga muslimer utan i stället skylla på alla andra i omgivningen: polisen, skolan, sociala myndigheter och till och med regeringen.
Men det är precis vad två av systrarnas äkta män, Mohammed Shoaib och Akhtar Iqbal, nu gör. I brev till två departement – inrikes och utrikes – hävdar de, genom sina advokater, att polisen har spelat en stor roll i kvinnornas radikalisering och avresa till Syrien genom att uppmuntra dem att ta kontakt med för Islamiska staten krigande brodern, skriver Daily Mail.

I brevet, som Mail on Sunday, har fått en kopia av, hävdas det också att en ”pressande polisövervakning” har varit en bidragande orsak till att systrarna gav sig av med alla barnen.
Beskyllningarna mot polisen kom dagen efter att premiärminister David Cameron gick till storms mot vissa brittiska muslimska samfund som han menade i all tysthet ställer upp på extremism genom att inte tydligt tala ur skägget och ta avstånd från Islamiska statens ”giftiga ideologi”.
− Precis som premiärministern sa i sitt tal i fredags, är det både fel och farligt att anklaga andra och påstå att radikalisering är någon annans fel. Genom att peka finger åt myndigheterna eller andra organ, bortser man från de verkliga orsakerna till radikalisering och hur vi tillsammans ska kunna jobba för att bemöta dem, säger en talesman för premiärministerns kansli till Daily Mail.

Peter Bone, parlamentsledamoten som anser att de två makarnas anklagelser mot polisen är barocka, säger vidare att kvinnornas personliga val att åka till Syrien med alla barnen, knappast kan skyllas på polis eller säkerhetstjänst.
− Som premiärministern i förra veckan gjorde det glasklart måste svaret delvis ligga i att de muslimska samfunden och familjerna trappar upp sina ansträngningar för att hindra släktingar från att åka till Syrien, fortsätter han.
Ordföranden för brittiska parlamentets inrikesutskott, Labours Keith Vaz, som också har fått brevet från männens advokater, säger till Mail on Sunday att ”det är obegripligt” att tre kvinnor kan försvinna från Storbritannien och ta nio barn med sig rakt in i en krigszon.
− Deras släktingars påståenden att deras kopplingar till IS uppmuntrades av myndigheterna är bekymrande, tillägger han.

Vice polismästaren i Västra Yorkshire, Russ Foster, tar ilsket avstånd från anklagelserna. Han säger att han visserligen inte har sett brevet och därför inte kan kommentera innehållet i detalj, men att polisen skulle ha medverkat till att vilseleda kvinnorna eller på något sätt pressa dem, är tillvitelser som han fullständigt tillbakavisar.
− Vi kommenterar inte alla sidor av polisens arbete och detta är en pågående utredning. Men vi fortsätter att göra allt vi kan för att hitta den saknade familjen och trygga barnens säkerhet, säger han och fortsätter:
− Deras släktningar har fått information under hela utredningen och vi gläder oss åt att de har uttryckt sin tillfredsställelse med det stöd de hittills har fått. Och så kommer det att fortsätta.