De minderåriga pojkarna iakttog inte den påbjudna fastan. Islamiska statens straff blev grymt och oåterkalleligt. Barnen dödades och hängdes upp på kors. Skyltar om deras halsar informerade om deras ”brott”.

De två lagöverträdarna, som enligt uppgift inte hade fyllt 18 år, dödades i Syrien. De fick plikta med sina liv efter att de hade avslöjats med att äta medan solen ännu var uppe – något som enligt islam är förbjudet under ramadan, ”den heliga månaden”, som inleddes den 18 juni.
Informationen om avrättningarna kommer från Londonbaserade Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter, och enligt organisationens grundare, Rami Abdel Rahman, är det invånare i den syriska staden Mayadin, som har avslöjat vad som har skett, skriver brittiska The Independent.

De lokala vittnesmålen berättar om att de dödade pojkarnas kroppar hade hängts upp på ett kors inte långt ifrån den så kallade Islamiska statens religiösa polishögkvarter. Plakat på de döda kropparna upplyste – med tydlig signal till omgivningen – att så här kan det gå för den som bryter ramadanfastan ”utan religiöst berättigande”.
Enligt Brittiska muslimska rådet undantas vissa grupper, som till exempel barn, från kravet på fasta – det vill säga att avstå från bland annat mat och vatten och från solens uppgång till dess nedgång.

Men att korsfästa barn är inget som är främmande för terroristorganisationen IS. FN:s kommitté för barnets rättigheter, UNICEF,  rapporterade enligt nyhetsbyrån Reuters i februari i år om extremisternas brutalitet mot barn i Irak; det är små pojkar som massavrättas, barn som halshuggs, korsfästs eller begravs levande.
I mars rapporterade världssamfundets kommission för mänskliga rättigheter, UNHCR, att shariadomstolar i IS irakiska högborg Mosul, dömer kriminella till döden genom korsfästelse. Mindre brott – som det inte ens krävs bevis för – kan straffas med stening eller amputation.
al-Mayadin, som ligger i provinsen Dayr az-Zwar i östra Syrien, är en av många städer i regionen som extremisterna har intagit under inbördeskriget.

Just i dag, tisdag, rapporteras om att tre män först hade avrättats och därefter – precis som de båda pojkarna – hängts upp på kors i al-Kasra, en annan IS-kontrollerad stad i Dayr az-Zwar. Enligt Syriska observatoriet har några skäl till dödsstraffen inte framkommit.
Enligt den brottsbalk som extremisterna publicerade i januari och som gäller för det utropade ”kalifatet” i Syrien och Irak, straffas brott som mord och stöld med ”döden och korsfästelse.
Men IS har tillämpat ”korsfästelse” betydligt längre än så och åtskilliga fall har rapporterats för ett stort antal påstådda brott sedan gruppens stora framryckningar i fjol.
Efter allt att döma avrättar terroristerna i IS inte människor genom att spika eller binda fast dem vid ett kors. Det är först efter att de har dödats som kropparna hängs upp på kors eller pålar och syftet är att sätta skräck i invånarna i ”kalifatet”.