Allt fler brittiska medborgare faller för människosmugglarligornas locktoner. Bara på det senaste året har cirka 100 personer dömts till fängelse i Frankrike efter att ha försökt föra in illegala invandrare i landet.

Ett sätt att tjäna en extra hacka. Så lockar människosmugglarligor britter med knackig ekonomi att föra in illegala invandrare i landet över Engelska kanalen. Och det är en verksamhet som växer. Enligt Julie Colaert, biträdande åklagare i Calais, ställs numera mellan fem och tio britter inför rätta – varje månad – efter att de har upptäckts med otillåten mänsklig last i sina bilar. En fjärdedel av alla som åtalas för människosmuggling i Frankrike kommer från Storbritannien, vilket betyder att det bara är östeuropéerna som är värre än britterna i det avseendet, säger hon till BBC.
− På de senaste två åren har vi sett allt fler engelska smugglare. Smugglarligor anlitar dem för att ta över dem i deras egna bilar, säger hon och tillägger att flyktingarna betalar en ”massa” pengar, eftersom det hela saluförs som en garanterad överfart till Storbritannien.

Uppgiften om cirka 100 dömda brittiska medborgare är, betonar Julie Colaert, bara en uppskattning eftersom det i Frankrike är olagligt att föra statistik utifrån nationell tillhörighet.
BBC berättar om Basir Haji från Lancashire som nyligen dömdes till fängelse i tolv månader. Han försökte komma igenom färjeterminalen i Calais med två irakiska medborgare i bagageutrymmet, och inför domstolen erkände han att han hade gått med på att smuggla dem till Storbritannien för lite drygt 6 000 kronor. De två irakierna uppgav i sin tur att deras respektive familjer hade betalat över 56 000 kronor var för ”biljetten” till Storbritannien.

Före transporten till fängelset i Calais, berättade Basit Haji för BBC att han hade gått med på affären därför att han hade skuldsatt sig genom att spela bort en massa pengar på kasino.
Basir Hajis förhoppningar om förstärkning i kassan kom alltså denna gång på skam, men domarna misstänker att en dagstur i april blev en desto mer lönande affär och att han då lyckades smuggla in illegala invandrare.

Ställd inför domstolen berättade Haji att han har tre personer över sig i smugglarnätverket och att hjärnan bakom verksamheten troligen finns någonstans i Storbritannien.
Smugglargängen har tidigare använt lastbilar för människosmuggling men numera begagnar man sig mest av vanliga personbilar och varubilar eftersom risken att sådana ska stoppas och genomsökas bedöms mindre.
Europol, EU:s brottsbekämpande organ, bekräftar att organiserade kriminella ligor och ”opportunistiska” enskilda personer med Storbritannien som bas ägnar sig åt att smuggla in illegala invandrare i landet och Emmanuelle Osmont, advokaten som representerade Basir Haji vid rättegången, säger att rekrytering av smugglare är en verksamhet som har ökat på senare år.

Nätverken riktar in sig på studenter med svag ekonomi eller till exempel butiksägare som har svårt att få rörelsen att gå ihop och de får då veta att människosmuggling är ett sätt att tjäna en extra hacka. Inledningsvis ser de kriminella till att de blir kompisar med de tänkta smugglarna som, efter att i några veckor ha blivit föremål för denna odlade vänskap, får ett erbjudande i snygg förpackning: att människosmuggling i själva verket är ett sätt att hjälpa någon att fly undan förföljelse.
De chaufförer som nappar på erbjudandet tjänar någonstans mellan 26 000 och 35 000 kronor per resa och enligt BBC klarar de ofta en första tur och kanske till och med en andra innan de åker fast. En fällande dom betyder fängelse i upp till två år och även om de rekryterade chaufförerna får veta att verksamheten är olaglig, inbillas de att risken för att åka dit är försumbar.

Men att ge sig i lag med de beväpnade och farliga kriminella nätverken är enligt Emmanuelle Osmont i sig ett vågspel.
− De hotar folk och deras barn. Och har man en gång börjar arbeta med dem, släpper dem en aldrig, säger hon