I går torsdag var Helle Thorning-Schmidt, dansk S-märkt statsminister i Wales. Där kunde hon se sin make, Stephen Kinnock, vinna en brakseger för Labour. 45-årigen slog sin argaste rival Ukips Peter Bush med över 10 000 röster.

I Danmark är Stephen Kinnock nog mest känd som ”herr Thorning-Schmidt”, men i hemlandet Storbritannien går hans rötter i den politiska vänstermyllan djupt. Pappa, nu 73-årige Neil, var parlamentsledamot i 25 år och mellan 1983 och 1993 ledde han Labour. Mamma, 70-åriga Glenys, satt i EU-parlamentet från 1994 till 2009 och har fram till nu varit oppositionens talesperson för Departementet för internationell utveckling i överhuset. Stephen Kinnocks ett år yngre syster, Rachel, har arbetat för tidigare Labourledaren, Gordon Brown och nu senast för Ed Miliband.

Och nu blir det alltså ytterligare en Kinnock i brittisk politik.
Den nyvalde parlamentsledamoten, som enligt The Mirror The Mirror,beskriver sig själv som ”demokratisk socialist”, blev i mars vald som kandidat för vänstern i Aberavon, en valkrets och starkt Labourfäste i södra Wales.
I Kinnocks andra hemland, Danmark, har han inte varit helt okontroversiell. I januari 2008 skapade han rubriker efter att ha blivit tagen för rattfylla och för att dessutom ha rattat sin bil i fel körriktning efter ett restaurangbesök i Sankt Petersburg. Men han släpptes efter två timmar efter att ha åberopat diplomatisk immunitet och dessutom ha vägrat att lämna blodprov.
I juni 2010 kom Kinnocks relationer till den danska skattemyndigheten, SKAT, på tapeten. Tidningen B.T. skrev då att Kinnock arbetade och betalade skatt i Schweiz, medan uppgifter gjorde gällande att han i själva verket för det mesta uppehöll sig i Danmark. Själv hävdade dock Kinnock att han befann sig på dansk jord mindre än 180 dagar om året.

Även om det redan från början såg ut som om Kinnock lätt skulle ta hem mandatet i Aberavon, var han själv långt ifrån övertygad om en promenadseger, och innan valet ville han bestämt inte höra talas om några ”säkra platser” – ett begrepp som Labour för övrigt hade bannlyst under kampanjen.
− Vi har bankat på tusentals och åter tusentals dörrar och det har hjälpt att oss att nå det fantastiska resultat som vi ser nu här i kväll, sa en strålande glad Stephen Kinnock till BBC Wales när valresultatet var klart tidigt på fredagsmorgonen.

Den danska statsministern, som han har varit gift med sedan 1996 och som han har två döttrar med, har i Storbritannien gjort sig ett namn som den person som på Nelson Mandelas begravning tog en selfie på sig tillsammans med David Cameron och Barack Obama.
I Wales fullföljde hon sin selfietradition genom att föreviga sitt möte med Catrin Heledd, journalist på BBC Cymru Wales.
− Den danska premiärministern älskar selfies. Och det gör också jag, tweetade reportern strax efter midnatt på valdagen.