Det är USA som är terroristen – inte min son. Det hävdade Zubeidat Tsarnajeva, mor till Dzjochar Tsarnajev, som av juryn i går, onsdag, förklarades skyldig till terrordådet i Boston i april 2013. Men nu ber hon om amerikanerna om förlåtelse samtidigt som hon fortsätter att hävda sonens oskuld.

Det tog juryn elva timmar att enas om ett utslag: Dzjochar Tsarnajev, som stod åtalad för sin inblandning i bombattentatet i samband med Boston maraton för i dagarna exakt två år sedan, förklarades skyldig på samtliga 30 åtalspunkter. Tre personer dog och 264 skadades när bröderna Tsarnajevs hemmagjorda bomber detonerade vid målgången med syfte att åstadkomma så mycket skada som möjligt.

Den äldre brodern, Tamerlan, sköts till döds under polisjakten på de skyldiga. Dzjochar greps fyra dagar efter dådet – gömd under en båt som var uppdragen på land.
Inne i båten hade han klottrat en förklaring till attentatet, som var en hämnd för USA:s militära aktioner i Afghanistan och Irak.

De som hade fallit offer för bomberna beskrev han som ”indirekt skadade” precis som muslimer hade blivit under de USA-ledda krigen.
− När man attackerar en muslim, attackerar man alla, skrev han enligt CBS News.

Det torde vara få som har tvivlat på Dzjochar Tsarnajevs skuld, och den stora frågan för juryn var att komma fram till hans roll i attentatet och om han, som försvaret hävdade, hade manipulerats av sin äldre och mer radikaliserade bror. I tisdags överlade de tolv edsvurna kvinnorna och männen i sju timmar utan att enighet kunde uppnås. Domaren skickade därför hem dem och sammankallade dem till nya överläggningar klockan 09 lokal tid i går, onsdag.

Några timmar senare kom beskedet: skyldig på alla 30 åtalspunkter. Nästa uppgift för juryn blir nu att bestämma vilket straff Tsarnajev ska få: livstids fängelse utan möjlighet till frigivning eller avrättning. Några andra alternativ finns inte.

Men trots att bevisen mot den nu dömde Dzjochar Tsarnajev har varit överväldigande, har det ändå funnits de som envist hävdar hans oskuld. Det rör sig, skriver USA Today, mest om en ”liten men högljudd” skara unga människor som på sociala medier menar att båda bröderna har blivit orättvist anklagade och helt enkelt hade satts dit.

Facebooksidan ”The Dzhokhar Tsarnaev Free Jahar movement” har till exempel gillats av över 6 600 besökare. Men de unga ”försvarsadvokaternas” argumentation tycks inte vila på saklig grund. En flicka, @freeJahar97, har tweetat följande: ” Ja, jag gillar Justin Bieber och jag gillar Jahar (Dzjochars namn på Twitter.Red) men det har ingenting med mitt stöd för honom att göra. Jag vet att han är oskyldig, han är alldeles för snygg”. Och från @keepitbluntedd heter det att hon dagen därpå skulle låta sig tatueras med en av ”jahars tweets”. ”Jag antar man kan säga att jag är en freejahar supporter. ;)”.

En som från första stund har trott på inte bara Dzjochars utan också Tamerlans oskuld är brödernas mor, Zubeidat Tsarnajeva, som 2012 lämnade USA och reste till Dagestan. En vecka efter bombattentatet avfärdade hon enligt brittiska The Guardian till nyhetsbyrån AP, att alla anklagelser mot sönerna som ”lögner och hyckleri” och fastslog att hon hade ”fått nog av alla dessa dumheter som man hittar på om mig och mina barn”.

Gång på gång har hon på ryska sociala medier också gett uttryck för sin övertygelse. Och enligt sajten Vocative är det inte Dzjochar som är terrorist.
− Det är amerikanerna som är terroristerna och det vet alla. Min son är den bäste av de bästa, skrev hon på ryska VKontakte, VK, efter att juryns beslut hade offentliggjorts i går, onsdag.
Och hon tackar för allt stöd som har visats Dzjochar:
− Det kommer jag aldrig att glömma. Må Gud välsigna dem som har hjälpt min son.

Meddelandet till Vocativ postades av systern till Timur Radujev, en vän till brödernas familj. 2013 startade han en stödgrupp för Dzjochar och hans familj på VKontakte. Enligt egna uppgifter har Radujev samlat in minst 5 000 dollar till familjen. Gruppen, som har namnet ”Support för Dzjochar”, har 1 882 följare på VK uppger Vocative.

I en video på BBC:s hemsida säger Zubeidat Tsarnajeva: ”Jag är deras mamma. Jag har fött dem. Jag har uppfostrat dem genom att ge dem kärlek.”
− Vi talade aldrig om att döda. Ordet ”döda” hade ingen plats hemma hos oss. Så jag är naturligtvis övertygad om att mina barn aldrig skulle göra detta, fortsätter hon.

Att hennes äldste – nu döde – son Tamerlan skulle ha radikaliserats i samband med en vistelse i Dagestan, är ett påstående som hon direkt tillbakavisar. Han blev i stället ännu mer vänd mot livet, menar hon.
Och när det gäller de hårda ord som hon har riktat mot USA och amerikanerna är hon djupt ångerfull:
− Jag kan aldrig någonsin säga att amerikaner är dåliga. Och om jag har uttryckt någon sådant vill jag be amerikanerna att förlåta mig, säger hon.