Krisen mellan USA och Venezuela hårdnar. USA förklarar det sydamerikanska landet som ”nationellt säkerhetshot” och trappar upp sanktionerna mot sju ledare. President Nicolás Maduro lovar hårda reaktioner.

De två länderna har inte haft några diplomatiska förbindelser sedan 2008, då Venezuelas förre president, Hugo Chávez, gav USA fiende-status och la ut en konfrontationskurs gentemot Washington. Det manifesterade sig bland annat i att USA:s tidigare president, George W. Bush, tillsammans med vicepresident Dick Cheney, hamnade på terroristlista och förklarades som icke önskvärda personer i Venezuela.

Nu har krisen eskalerat och beskrivs som den hittills värsta sedan den socialistiske presidenten Nicolás Maduro inrättades i ämbetet 2013, uppger nyhetsbyråerna AFP och Ritzau.

President Barack Obama har nämligen nu skrivit under och utfärdat flera direktiv som förstärker spänningarna mellan de båda länderna just som amerikanerna är i full färd med att göra en ny – och historisk – kursändring mot Kuba, som är en av Venezuelas tyngsta allierade.

Förutom att nu stämpla Venezuela som ”nationellt säkerhetshot”, har Obama gett order om att ekonomiska sanktioner ska införas mot sju av landets mest framstående ämbetsmän. En av dessa är den av Maduro nyutnämnde inrikesministern.
Nicolás Maduro rasar och kontrar med att fördöma de nya USA-sanktionerna som ett ”imperialistiskt hot”.

Men budskapet från USA är kristallklart:
− Venezuelanska ämbetsmän, som kränker sitt lands medborgares mänskliga rättigheter, är inte välkomna här. Vi ska blockera deras ekonomiska tillgångar och de kommer inte heller att kunna använda sig av USA:s finansiella system, heter det i ett uttalande från Vita huset.

Hugo Chavez, som var president från 1999 och fram till sin död i mars 2013, avsattes kortvarigt 2002 genom en kupp som han anklagade USA för att ligga bakom.