Skärpta asylregel och hårdare krav på invandrare. Det är innehållet i den kampanj som Socialdemokraterna i Danmark lanserar i helgen. ”Den som kommer till Danmark, ska också arbeta”, är partiets budskap.

Det är valår i Danmark. Datum är ännu inte fastställt, men enligt grundlagen måste socialdemokratiska statsminister Helle Thorning Schmidt utlysa det till senast den 15 september – fyra år efter senaste Folketingsvalet.
Invandring kommer att bli den kanske mest brännheta frågan i valrörelsen och i morgon, söndag, går startskottet för regeringspartiets drive i frågan, skriver nyhetsbyrån Ritzau.

Och kärnan i budskapet till flyktingar och asylsökande är enkel: bidra – inte bidrag, är vad som gäller. Det är den politik partiet står för och också den politik som regeringen har fört, säger Socialdemokraternas politiska ordförande, Maja Panduro, och pekar på de redan hårdare krav som nu gäller för den som vill ha asyl i landet.
− Det är första gången på tolv år som någon regering har skärpt kraven, säger hon.

Det var i februari som Folketinget klubbade igenom de åtstramningar som regeringen presenterade i september och som innebär att många asylsökande – med retroaktiv verkan – från till exempel Syrien nu bara får uppehållstillstånd för ett år. Därefter följer en ny prövning om de kan skickas tillbaka.

Under första året mister den asylsökande också diverse rättigheter och får till exempel inte återförenas med familjemedlemmar, även om – som det heter – särskilda hänsyn ska tas hänsyn till. Och om situationen i hemlandet har lugnat sig kan asylsökande skickas hem igen även efter fem år i Danmark.

De bakomliggande skälen till de nya och hårdare reglerna är, enligt Maja Panduro, den enorma flyktingström som världen nu upplever. Det är fler människor på flykt nu än under Andra Världskriget och det är något som landet också måste kunna hantera.
− De människor som kommer hit ska få en ordentlig och rimlig behandling. Men till det hör också att vi ställer krav på varandra och att vi är ärliga med de förväntningar som vi har på dem som kommer till Danmark, säger hon.

I onsdags presenterade regeringen sitt integrationsutspel som fått namnet ”Alla ska bidra” och som syftar till att fler invandrare arbeta i stället för att gå på olika bidrag.
− Det handlar om hur vi ska kunna säkra att fler än i dag kommer i arbete, fortsätter Maja Panduro.

Att kunna försörja sig på riktigt jobb är givetvis målet, men den som av olika skäl inte kan få ett sådant kommer att få arbeta för att vara ersättningsberättigad.
−Lyckligtvis är det många invandrare som är i arbete. Men det är fortfarande många som också efter många år i landet inte försörjer sig själva. Det ska vi ändra på, säger Maja Panduro.