− Planet var i perfekt skick. Piloterna erfarna. Kraschen är oförklarlig. Det säger Carsten Spohr, Lufthansas högste chef om flygkatastrofen som i går, tisdag, kostade 150 människor livet.

Det fanns i alla fall ingenting som vid lunchtid på onsdagen hade kunnat kasta ljus över flyghaveriet i de franska alperna. Både flygplanet, som tillhörde Lufthansas lågprisbolag Germanwings, och piloterna var i topptrim enligt Carsten Spohr, som dock räknar med att ytterligare informationer ska komma under eftermiddagen, skriver nyhetsbyrån Ritzau.

Den så kallade svarta lådan, som kan berätta om kommunikationen i cockpiten innan planet störtade, återfanns på tisdagen. Den transporterades till haverikommissionen, Bureau d’ Enquêtes et d’Analyses, BEA, i Paris och även om den hade skadats i kraschen, är det med stor sannolikhet ändå möjligt att återskapa innehållet på den så kallade CVR:en – Cockpit Voice Recorder. Enligt Ny Teknik har man på BEA tidigare, tack vare avancerad teknisk skicklighet, lyckats få fram information ur kraschade minneskort.

Den franske inrikesministern Bernard Cazeneuve uppger att arbetet med att avspela lådans innehåll kommer att påbörjas ”inom de närmaste timmarna”.
Förhoppningsvis ska den information som man får fram kunna förklara varför piloterna aldrig skickade ut någon form av nödrop medan flyget var på väg rakt in i bergmassivet – något som i hög grad förbryllar myndigheterna.

Den senaste sammanställningen visar att tragedin krävde minst 72 tyskars liv. Likaså omkom minst 49 spanjorer. Regeringen i Storbritannien bekräftar att tre britter är bland dödsoffren och enligt danska UD dog också en dansk medborgare. Tre amerikaner var också ombord. Övriga dödsoffer var hemmahörande i Marocko, Argentina, Belgien, Colombia, Israel och Japan.

Germanwings meddelar på sin hemsida att man, på grund av gårdagens haveri, har ställt in en flight i dag, onsdag, men att alla andra flighter ska fungera som planerat. Man informerar också om att viss kabinpersonal inte kommer att kunna arbeta under onsdagen. Företaget uttrycker sin stora förståelse för den psykiska belastning det innebär för de anställda som nu har förlorat avhållna kolleger.