En arbetskraftsinvandring som återgår till en ”normal” nivå, det vill säga att 20 000 –
50 000 personer får komma varje år. Det är målet för Ukip-ledaren Nigel Farage som vill stoppa den ”galna” invandringspolitik som har öppnat dörrarna på vid gavel för lågkvalificerade östeuropéer.

Enligt Steven Woolfe, EU-parlamentariker för det EU-kritiska United Kingdom Independence Party, Ukip, och partiets talesman i bland annat invandringsfrågor, vill partiet sätta ett tak vid 50 000 när det gäller hur många arbetskraftsinvandrare som varje år ska få komma till Storbritannien.

Den uppfattningen delas inte av partiledaren, Nigel Farage. Han vill i stället komma tillbaka till de volymer som rådde mellan åren 1950 och 2000 – det vill säga 20 000 – 50 000 personer. Men att detta skulle betyda att partiet gör en kovändning i frågan, förnekar han bestämt; det är, hävdar han, bara det att allmänheten vid det här laget är dödstrött på att höra talas om just ”tak”, skriver BBC.

Enligt färska siffror kom cirka 271 000 personer för att arbeta i Storbritannien i fjol. Men enligt det poängsystem som Australien tillämpar och som Farage vill se att även det egna landet inför, skulle bara 27 000 invandrare vara kvalificerade att under fjolåret få komma och arbeta i landet.

− Jag kan inte se hur vi ens skulle kunna komma i närheten av 50 000, men – och det här måste jag bara säga – när det gäller lock, golv, tak och mål har brittisk politik genomsyrats av en besatthet. Jag tror inte allmänheten är intresserad eller ens tror på något av det, säger han.

Efter år 2000 har invandringspolitiken helt spårat ut i Storbritannien, enligt Nigel Farage:
− Vi har blivit galna, vi öppnade dörrarna för mycket av världen, men i synnerhet öppnade vi dem för tio före detta kommunistländer och på grund av vårt EU-medlemskap har vi noll kontroll över vilka antal som kommer, säger han.

Nej till tak, ja till politik är vad Ukip-partiledaren vill se och målet är alltså att invandringen till Storbritannien ska tillbaka till den nivå som rådde från 1950 och 50 år framåt. Om Ukip får råda måste en invandrare ha ett jobb som ger en inkomst på £ 27 000 – drygt 343 000 kronor – för att få komma till landet, men undantag kan görs för till exempel sjuksköterskor.

En av partiet inrättad kommitté skulle få i uppdrag att besluta om inkomstnivåer och vem som får inresetillstånd.

Den konservative finansministern, George Osborne, ger inte mycket för Farages resonemang utan anklagar honom i stället för att ”hitta på allt eftersom”.

Också hans parti, Tories, vill tillbaka till tidigare volymer, men inte riktigt så långt tillbaka som Ukip. 1980- och 1990-talen räcker för de konservativas del, och en annan skillnad är att de i deras föredragna volym vill inkludera studerande och familjemedlemmar liksom de som emigrerar från Storbritannien.

Totalsiffran för nettomigration – alltså skillnaden mellan de som bosatte sig i landet respektive lämnade det under minst ett år – var fram till september i fjol 298 000. Det var tre gånger så många som det enligt Tories borde ha varit – men partiet insisterar ändå på att målet, att nettomigrationen ska minskas till ”tiotusentals”, inte har övergetts.

Denna utfästelse om invandring var förstås något som Labourledaren Ed Miliband inte kunde avhålla sig från att kommentera under premiärministerns frågestund i Underhuset:
− Ditt löfte om invandring får vice premiärministerns löfte om skolavgifter att se ut ett föredöme på hederlighet, sa han och fortsatte med ifrågasättandet av David Cameron:

− Om du på ett så uppseendeväckande sätt kan bryta ett så allvarligt löfte i en så viktig fråga – varför i hela världen ska då någon tro på något av dina vallöften nu?

Camerons svar blev en hel radda löften som han menade att hans parti hade uppfyllt under regeringstiden och när det gällde den specifika frågan om invandring svarade han Miliband så här:
− Jag har varit mycket tydlig; vi har minskat invandring från länder utanför EU. Vi har sett den öka inom EU, men vi har en plan för att handskas med det.

I sitt tal i Underhuset lovade Nigel Farage att Ukip – som ju vill ha ett brittiskt EU-utträde – att minska ”den lågkvalificerade östeuropeiska invandringen”. Dessutom slog han fast att Ukip kommer att behandla invandrare likadant, oavsett om de kommer från Europeiska unionen eller från länder utanför unionen: det vill säga att den som är kvalificerad får ett femårigt uppehållstillstånd. Partiet säger sig också vilja anställa 2 500 extra personer som ska arbeta vid landets gränser.

Efter talet erkände Nigel Farage att han är bekymrad för att Ukip ska uppfattas som ett fördomsfullt parti.

− Jag vill inte att det här partiet ska ses som något annat än ett öppet och inkluderande politiskt parti, vilket det utan tvivel också är, sa han.

Frågan om invandring kan nå en nivå då han själv skulle känna det obekvämt att bo i Storbritannien besvarade Ukip-ledaren på följande sätt:
− Jag vill bo i ett land som trivs med sig självt, där vi talar samma språk… där våra barn kan spela fotboll med varandra och vi alla kan komma överens.