Några muslimer är femtekolonnare. De hatar oss och vill mörda oss. Så beskriver Nigel Farage personer som födda och uppvuxna i Storbritannien ändå blir jihadister för IS. Nu haglar kritiken över Ukip-ledaren.

Åtta veckor före valet har David Cameron, Nick Clegg och Ed Miliband glömt sina inbördes trätor. I stället förenar de sig i en gemensam attack på Nigel Farage, ledaren för EU-kritiska United Kingdom Independence Party, Ukip. Och det kanske finns all anledning till det. Som Samtiden har berättat, har partiet rejäl medvind inför valet och kommer – enligt forskare – att i framtida val bli det största hotet mot de etablerade partierna Tories, Labour och Liberaldemokraterna.

Det som nu har fått de tre partiernas ledare att bilda allians, om än kanske tillfällig, är de uttalanden Farage gör om bland annat ”muslimska femtekolonnare” i en tv-dokumentär med titeln ”Saker vi inte säger om ras som är sanna” och som nästa vecka ska sändas i Channel 4.

Den 51-årige Ukip-ledaren går till häftigt angrepp mot de lagar på arbetsmarknaden som – för att hindra diskriminering – förbjuder en arbetsgivare att anställa en britt om en utlänning konkurrerar om jobbet.
− Jag anser att den situation vi har i dag, när en arbetsgivare inte tillåts att välja mellan en person som är född i Storbritannien och någon från Polen, är fullständigt orimlig, säger han, skriver Daily Mail.
− Jag menar att vi har tagit vår relation till Europa till en nivå som, ärligt talat, strider mot sunt förnuft och i synnerhet egenintresse, fortsätter han.
Han menar att lagen måste ändras och att det ska vara fritt fram för den arbetsgivare som föredrar en brittisk född medarbetare.
− Jag anser att man ska kunna få välja utifrån nationalitet, säger han.

De övriga partiernas reaktioner är omedelbara, skarpa och fördömande.
Sadiq Khan, parlamentsledamot för Labour säger att Farages uttalanden är ”något av det mest chockerande jag någonsin har hört” och hävdar att Ukip-ledaren vill ta Storbritannien tillbaka till den tid när man i butiksfönster kunde se skyltar med texten ”Inga svarta, inga irländare”.
Premiärminister David Cameron avfärdar Nigel Farage som en person som bara söker uppmärksamhet:
− Lagarna skyddar människor från att bli diskriminerade. Det är djupt oroande att han inte förstår detta, skriver han på Twitter.

Men det är inte bara på arbetsmarknadens lagar som bekymrar Ukip-ledare. Han hävdar också att det ökande antalet brittiskfödda islamister som ger sig i väg för att kriga för Islamiska staten, IS, i Syrien, har gett näring åt allmänhetens rädsla.
− Jag tror att ett skäl till att opinionsundersökningarna visar på en ökad oro beror på att folk ser en femte kolonn som lever i vårt land, som hatar oss och som vill döda oss. Så bli inte förvånad om folks ängslan blir ännu lite större, säger han och fortsätter:
− Alltså, om man har britter, om man har människor, födda och uppvuxna i Cardiff, som ger sig i väg för att kriga för IS, ska man inte förvåna sig om oron ökar. Oron har redan ökat, men gör det oss till ett fördomsfullt folk? Nej.

Nigel Farage anser att vissa människor som är muslimer och som har kommit till Storbritannien utgör ett särskilt problem eftersom de inte vill bli del av den brittiska kulturen. Och detta är, påpekar han, unikt.
− Det finns i vår historia ingen tidigare erfarenhet av en invandrargrupp som kommer till Storbritannien och som fundamentalt vill ändra på vilka vi är och vad vi är, säger han och tillägger att detta nog är det som allra mest oroar människor.

Labourledaren Ed Miliband anser att Farages uttalanden ”felaktiga, farliga och splittrande” och menar att britterna ska vara stolta över att bo i ett tolerant land, ett land som rymmer olika trosuppfattningar och bakgrunder.
Vice premiärminister, Liberaldemokraternas Nick Clegg anklagar Ukip-ledaren för att ”ingjuta skräck” genom att smälta samman problem som våldsbejakande extremism och sharialagen med frågan om arbetsmarknadslagar.

Men i Farages eget parti ser man ingen anledning till upprördhet.
− I det som Nigel säger finns inget kontroversiellt – i alla fall inte för den stora majoriteten i landet, säger en talesperson för Ukip.

I frågan om kritiken mot lagarna på arbetsmarknaden, hävdar Nigel Farage att han i själva verket lovordar de framsteg som har skett i landet när det gäller ras och jämlikhet och att detta är något som brittisk media borde känns stolthet över och inte racka ner på.
− Ukip är det enda parti som föreslår att brittiska arbetsgivare bör ha frihet att anställa brittisk arbetskraft, utan hänsyn till tro eller färg. Det är inte alls länge sedan som Labour krävde ”brittiska jobb för brittiska arbetare”. Enligt min mening är vårt lands verkliga rasister de som hör mig säga ”brittisk” och hör ”vit”. Jag är den ende ledare som argumenterar för att brittiska arbetsgivare ska gynna brittiska arbetstagare, oavsett färg, säger han.
− Och med tanke på arbetslöshetsnivån bland ungdomar, är jag nu den ende partiledare som står upp för dem – svarta, vita eller andra, slår Nigel Farage fast.