− Sänd debatterna – även om premiärministerns stol står tom! Det uppmanar Nigel Farage tv-stationerna., Ukip-ledaren är trött på Camerons krumbukter och försök att stoppa sändningarna, som han tror bottnar i rädsla för att möta det EU-kritiska partiets argument.

Om två månader går britterna till allmänna val. I det praktgräl som redan för några månader sedan bröt ut om de tv-sända partiledardebatterna har tonläget nu höjts och Nigel Farage anklagar premiärministern och Tories för att från första stund ha jobbat för att sätta käppar i hjulet.

Enligt ledaren för Ukip – United Kingdom Independence Party – började Cameron lägga hinder i vägen samma dag som Ofcom – The Office of Communications – som delvis motsvaras av Granskningsnämnden för radio och tv, bestämde att Ukip ska behandlas som ”ett större parti” inför valet, skriver The Guardian.

Men det här gillades uppenbarligen inte av premiärministern och från Downing Street kom ett ”sista erbjudande” till tv-bolagen och som går ut på att Cameron ska medverka i en 90-minuter lång duell – med att det då ska vara minst sju partiledare som deltar.
Premiärministern anklagade tv-kanalerna för att bara göra en röra av debattplanerna och lät förstå att han själv försökte ”bryta ett dödläge”.
Detta föranledde Labour att anklaga premiärministern för att helt enkelt vara rädd och Nick Clegg, vice premiärminister och ledare för Liberaldemokraterna, erbjöd sig att ta Camerons plats i envig med Labour-ledaren, Ed Miliband.

Nigel Farage har sin uppfattning klar. Enligt honom var det redan från första stund i diskussionerna mellan partierna och tv-kanalerna kristallklart att Camerons företrädare inte bara ville sabotera, utan över huvud taget sätta p för debatterna.
Han menar att det finns två anledningar till att premiärministern inte vill duellera i tv:
− För det första klarade han sig sämst i debatterna 2010 och fruktar väl att det ska hända igen. För det andra tror jag att David Cameron är ganska rädd för att ansikte mot ansikte konfronteras med några av Ukips argument, säger han.

Om debatterna blir av – något som för dagen tycks osäkert – lovar Nigel Farage att premiärministern ska få det hett om öronen. En fråga som Ukip-ledaren avser att ta upp är statsskulden, som under Camerons ledning har fördubblats. Och så är det förstås frågan om den dörr som står öppen för invandrare från EU.
− Hur kan man kontrollera invandring om man har dörren öppen för nästan en halv miljard människor i Europa? Det är den frågan han inte vill ställas inför, det är den frågan ingen av dem vill möta och de vill helst att den inte diskuteras alls, säger Nigel Farage.

Men efter att Cameron nu har kommit med sitt ”sista erbjudande” tror Ukip-ledaren inte riktigt på att debatterna alls blir av.
− Men jag hoppas att tv-kanalerna har mod nog att säga: ”Vi ska köra våra planerade debatter och, herr Cameron, det är upp till er om ni ska delta eller inte”. Om han väljer att inte komma, blir det en tom stol, fortsätter Farage.

Han menar att tv-kanalerna hittills har varit lama när de har bemött Camerons invändningar och avfärdar beslutet, att även partier som walesiska Plaid Cymru och Skotska nationalistpartiet ska delta i debatterna, som ”dumheter” eftersom de inte kandiderar i hela Storbritannien.

Men det är inte bara Nigel Farage som går till attack mot premiärministern när det gäller tv-debatterna. Ed Miliband anklagar honom för att ”krypa ihop bakom Downing Street-soffan” och Labourfolket försöker nu pressa tv-stationerna att sända den planerade duellen mellan de båda – och låta premiärministerns stol stå tom.

En inte officiell reaktion från tv-stationerna var från början att debatterna skulle genomföras och att man skulle hota Cameron med att tre debatter skulle sändas utan honom, då också den duell mellan honom och Miliband som var planerad till veckan före valet den 7 maj.

Enligt en källa till The Guardian resonerade man som så, att om någon inte vill delta i debatterna så är det vederbörandes eget beslut. Just den frågan är särskilt relevant för Channel 4 och Sky, som båda hade planerat att sända en debatt mellan Miliband och Cameron den sista april.

Men det är en besvärlig fråga eftersom stationerna är medvetna om att en uteslutning av premiärministern en vecka före valet skulle leda till frågetecken om opartiskhet, även om det var han själv som hade vägrat att medverka. Dessutom kan man ju fråga sig vilket värde en debatt utan motståndare skulle ha för Ed Miliband.

Tv-sända partiledardebatter har ju en lång tradition i Sverige, liksom i till exempel USA och Frankrike. Men det var först 2010 som de brittiska väljarna fick möjlighet att följa duellerna på detta sätt. Detta efter att partiledarna hade gått med på tre debatter med deltagande av de tre största partierna. Labours färger försvarades av dåvarande premiärministern Gordon Brown, Tories av David Cameron och Liberaldemokraternas av Nick Clegg.