Drottning Elizabeth kan räkna med att bli uppsagd nästa år. Barbados tänker nämligen införa republik enligt öns premiärminister, som är säker på parlamentets stöd. Men tidigare försök i den riktningen har misslyckats.

Hennes Majestät Drottning Elizabeth II:s välde bara krymper och krymper. Sedan den nu 88-åriga monarken satte sig på tronen för 63 år sedan har hon förlorat sin roll som statsöverhuvud i 16 samväldesländer som Pakistan, Sydafrika och Kenya. Och nu ser det ut som att även västindiska Barbados ska följa det exemplet.

Öns premiärminister, Freundel Stuart, Demokratiska Labour, DLP, har nämligen annonserat att det nu är tid att det lilla riket övergår till republik. En president, som får ceremoniella uppgifter, ska – enligt Stuart – ersätta drottningen och hans tanke är att övergången till republik ska ske redan nästa år, 50 år efter att Barbados blev självständigt, skriver The Telegraph.

Men någon schism med den nu åldriga monarken är det alls inte fråga om.
− Vi har den största respekt för drottningen som Samväldets överhuvud och accepterar att hon och alla hennes efterträdare kommer att vara bland de viktigaste i vår politiska förståelse. Men när det gäller Barbados konstitutionella status, måste vi i en mycket nära framtid gå från monarki till ett republikanskt styre, säger han.

Övergången måste godkännas av öns parlament, men George Pilgrim, generalsekreterare i DLP, förväntar sig inga svårigheter med att oppositionen skulle sätta sig på bakhasorna.
− Detta kommer att föra nationen vidare till nästa stora steg i nationsbildningprocessen, säger han och tillägger att Stuart till honom har sagt att det ”2015 känns bakvänt att svära trohetsed till Hennes Majestät Drottningen”.

Men Pilgrim och Freundel Stuart kanske inte ska vara så säkra på att projektet ska krönas med framgång. Det är nämligen inte första gången som ön försöker att göra sig av med monarkin. Owen Arthur, Barbados Labour Party, och Stuarts föregångare på posten som premiärminister annonserade 2005 sina egna planer på att en folkvald president skulle ersätta monarken, men längre än till tanken kom han aldrig.

Funderingar i samma riktning föll platt till marken 2012 när Portia Simpson Miller, Jamaicas premiärminister, lovade att drottningen inte längre skulle vara önationens statsöverhuvud. Men de planerna fick läggas på is efter att drottningens barnbarn, prins Harry, gjorde en succébetonad rundresa i landet som satte p för tankarna på att detronisera farmor. I alla fall tillfälligt.

Senast drottningen sågades som statsöverhuvud var 1992 när Mauritius i Indiska oceanen införde republik, något som för övrigt också Fiji hade gjort 1987.

Barbados koloniserades av britterna 1605 och blev oberoende 1966, men behöll drottningen som statsöverhuvud. Monarken representeras på ön av en generalguvernör, som i stort sett bara har ceremoniella uppgifter.

Downing Street i London säger sig inte vara medveten om Barbados planer, som man dock, enligt en talesman för premiärminister David Cameron, förväntar står i överensstämmelse med självbestämmandet och att ett beslut är upp till folket i fråga.
Buckingham Palace har avböjt att kommentera frågan, men till The Telegraph säger en källa att den är ”en sak för parlamentet och Barbados folk”.

Drottningen själv sägs alltid ha varit tydlig med sin uppfattning om att det är invånarna i varje rike som helt och hållet beslutar om hon ska behållas som statsöverhuvud eller inte. Sin eventuella uppfattning i frågan har hon alltid behållit för sig själv. Och även om hon nu skulle ”få sparken” på Barbados lär hon inte bli sysslolös för den sakens skull. Hon är fortfarande statschef i – i dag – 16 självständiga samväldesriken.