Det euroskeptiska, invandringskritiska och liberalkonservativa partiet ”Alternativ för Tyskland”, AfD, skrällde igår genom att ta sig in i delstaten Hamburgs parlament.

Med 6,1 procent lyckades AfD för första gången komma över 5-procentspärren i ett delstatsval utanför det forna Östtyskland.
I förra årets val till Europaparlamentet kammade AfD hem hela sju mandat mot löften om att verka för ett tyskt urträde ur eurozonen, ett återupprättande av den tyska d-marken samt ett slut på skattefinansierade räddningsaktioner mot privata affärsbanker.

AfD:s politisk linje, som är en kombination av ekonomisk liberalism och värdekonservatism, har många likheter med UK Independence Party, UKIP, och norska Fremskrittspartiet, FrP. Trots det – och trots vissa kontakter mellan AfD och UKIP – ser AfD konservativa Tory som sin brittiska motsvarighet.
Tory och AfD ingår också båda i samma partigrupp i Europaparlamentet, Gruppen Europeiska konservativa och reformister.