Dansk polis har inlett en massiv jakt på den man som man misstänker ha stått bakom terrorattentatet mot Lars Vilks i Köpenhamn på lördagseftermiddagen. Tysk polis liksom svenska Säpo deltar i jakten.

Allt pekar nu på att det bara var en man som avlossade de skott som på lördagen dödade en 40-årig man och sårade tre personer; en polisman och två livvakter från den danska säkerhetspolisen, Politiets efterretningstjeneste, PET, i Köpenhamn.
Enligt polisen har mannen ”arabiskt utseende” även om han också sägs ha ”ljusare hy än normalt”. Han är mellan 25 och 30 år och ungefär 185 centimeter lång.
Polisen har också gått ut med bilder på den efterlyste mannen. De togs av en övervakningskamera omkring klockan 15.50 på Bellmans Allé på Østerbro. Sent på lördagskvällen meddelade polisen att man fått in cirka 120 tips men att inget av dem hittills har lett till något gripande.

Attentat skedde strax efter klockan 15 på kulturhuset Krudttønden på Østerbro där man hade arrangerat en debatt på temat ”Kunst, Blasfemi og Ytringsfrihed”. Närvarande var bland andra de svenska konstnärerna Lars Vilks och Dan Park samt den franske ambassadören Francois Zameray.
Det var precis efter att Zameray hade avslutat ett tal som skott hördes utifrån kulturhusets entré. 20 till 40 skott ska ha avlossats och därefter försvann, enligt ett vittne, den misstänkte mannen helt lugnt och stilla.

Han försvann i en svart VW Polo, som han tidigare hade kapat och flyktbilen hittades något senare på lördagskvällen bara några kilometer från kulturhuset Krudttønden.
Den misstänkte gärningsmannen var sent på lördagskvällen fortfarande på fri fot och till sin hjälp i jakten har danska polisen hjälp från både Tyskland och Sverige. Gränserna bevakas extra noga och en tysk journalist har enligt DR Nyheder twittrat att två tyska polisbilar på lördagskvällen har korsat gränsen till Danmark.

Genom att teckna Muhammed som rondellhund ådrog sig Lars Vilks muslimsk vrede 2007. För det första är det för många muslimer en kränkning att över huvud taget avbilda profeten, för det andra anser muslimer att hunden är ett orent djur. Teckningarna ledde till officiella protester från många länder, och terrororganisationen al-Qaida förklarade Vilks som lovligt byte och satte också ett pris på hans huvud.

Det är under åren flera personer som har gripits, misstänkta för planer på att mörda den svenske konstnären och i maj 2010 försökte två yngre män sticka Vilks hem i närheten av skånska Höganäs i brand. I hovrätten dömdes de till fängelse i två respektive tre år.

Med tanke på vilka känslor det är som Lars Vilks har rört upp med sina Muhammed-teckningar är det inte helt osannolikt att anta att den man som nu misstänks för attentatet också är den person som dansk polis efterlyser och som beskrivs ha ”arabiskt utseende”. Detta är något som på lördagskvällen dock bara undantagsvis har nämnts i svenska media.

Enligt SVT text får den danska socialdemokratiska statsministern Helle Thorning-Schmidt, när hon besöker platsen för attentatet, frågan om hon, på grund av vad som hänt, nu är orolig för ”de danska muslimernas säkerhet”.
Det framgår inte om den är en dansk eller svensk journalist som har ställt frågan, men Helle Thorning-Schmidts svar är kristallklart:
− Jag är bekymrad för alla danskars trygghet och säkerhet, säger hon, samtidigt som hon försäkrar att dansk polis är i högsta beredskap.

Statsministerns partikollega, justitieminister Mette Fredriksen, säger att allt tyder på att angreppet var planerat och att omständigheterna pekar på att attacken – där Vilks var måltavlan – är att betrakta som ett terrorangrepp.
− Det är en mycket allvarlig situation, säger hon till DR Nyheder.