Pappa – kom och hämta mig! Nödropet kommer från en 25-årig brittiska. Livet som jihadistbrud var inte det paradis som hon hade väntat sig. Inget varmvatten, ingen el – och hon skulle tvingas gifta sig med en enbent IS-krigare.

I oktober i fjol skulle Tareena Shakil, från Staffordshire i England, resa på semester. Tillsammans med sin lille son Zaheem, bara 17 månader, skulle hon lapa sol, bada och ha det skönt i Spanien. Det var i alla fall vad hon berättade för sin familj. I själva verket hade den unga mamman helt andra planer. Hon hade blivit radikaliserad och ville leva enligt Allahs vilja – och det skulle hon göra genom att ansluta sig till Islamiska staten, IS, i Raqqa i Syrien, skriver Daily Mail.

Men livet som jihadistbrud var inte alls vad hon hade tänkt sig; i själva verket blev det en chock. Den sanningen gick upp för henne bara efter några dagar i de militantas föga romantiska sällskap.
− Jag hatade det. Bara några dagar efter att jag hade kommit dit försökte jag att fly. Det var inte alls vad jag hade trott att det skulle vara. Livet är så hårt där. Det finns inget varmvatten, elen är borta i timmar i sträck och det finns inga av de bekvämligheter som vi är vana vid i Storbritannien, säger hon och fortsätter:
− Jag kom undan döden så många gånger. Varenda natt föll bomber ner över den gata där jag bodde. Huset skakade och jag visste inte om jag skulle leva eller dö.

Enligt Tareenas 22-årige bror, Tareem, hade familjen inga som helst misstankar om att hon hade tagit lille Zaheem med sig och rymt till Syrien. Att Spanien inte alls var hennes resmål fick familjen i England först veta när hon befann sig vid gränsen till Syrien. Då messade hon och berättade att hon skulle börja ett nytt liv, att hon hade blivit radikaliserad.
− Hon skrev att hon ville leva ett liv i enlighet med Allah. Hon hade fått löfte om ett bra liv, med en bra äkta make. Hon ville leva enligt sharia-lagen, säger brodern.

Men av det utlovade det goda livet blev intet.
− Hon skrev att hon kanske inte skulle klara att ta sig tillbaka. Hon messade: Hjälp mig, snälla ni, för jag har gjort ett dumt misstag. Snälla pappa – kan du komma och hämta mig, fortsätter Tareem.
Pappa Mohammed, som inte kunde stå emot dotterns vädjan och bön om förlåtelse, var givetvis beredd att ge sig i väg, men då hade Tareena själv lyckats fly och ta sig över gränsen till Turkiet.

Dit kom hon genom att rusa genom ett ingenmansland nära den Turkiets gräns mot Syrien och klarade den flykten utan att turkiska krypskyttar öppnade eld mot henne. Hon lyckade också forcera ett hullingförsett stängsel; själv fick hon bara skador på fötterna, medan Zaheem, som hon höll i sina armar, klarade sig utan en skråma.

Nu befinner den psykologistuderande och tidigare hängivna Spice Girls-beundrarinnan tillsammans med sin son i förvar i Turkiet. Där har hon fått veta att hon kan komma att skickas tillbaka till Syrien och åter hamna i terroristernas klor. Det var efter det beskedet hon skickade sitt desperata nödrop till pappa Mohammed.
Bara häromdagen kunde pappan förena sig med sin dotter och dotterson i Turkiet. Där fick de två timmar tillsammans och enligt uppgift ska fadern lovat sin dotter att han ”inte kommer att åka tillbaka utan henne”.

Hur det ska gå för Tareena och hennes lille son är ännu ovisst. Men enligt brittiska UD kommer hon – om hon skickas tillbaka till Storbritannien – att förhöras om möjliga terrorbrott plus att hon måste gå igenom en kurs i av-radikalisering.
Tareena Shakil är bara en av de över 500 britter som tros ha rest för att ansluta sig till IS i Syrien och Irak. Europol avslöjade nyligen att så många som 5 000 personer från EU-länder kan ha flytt för att kriga för Islamiska staten.
Efter attentaten i Paris mot satirtidningen Charlie Hebdo och den judiska kosherbutiken har rädslan för att terrorister ska slå till även mot Storbritannien ökat.