En kinesisk mur fast i modern tappning. Det är vad Saudiarabien håller på att uppföra. Den nästan 100 mil långa befästningen ska hindra Islamiska staten, IS, från att ta över Mecka och Medina.

Mecka och Medina, båda i Saudiarabien, är två för muslimer heliga städer. I Mecka, där profeten Mohammed föddes, finns till exempel helgedomen ka’ba, islams heligaste plats. Islamiska staten har klart och tydligt deklarerat att ett av den militanta rörelsens huvudmål är att ta kontrollen över just dessa två städer.
Men de planerna tänker Saudiarabien förhindra och bygger därför nu en nästan 100 mil lång mur mot gränsen till Irak, skriver International Business Times.

Av allt att döma lär det bli ett svårforcerat hinder; förutom själva muren ska IS-krigarna, för att nå målet, också ta sig över inte mindre är stängsel i fem lager. 40 bemannade vakttorn är också i vägen, liksom radaranläggningar, kameror och sandvallar. Som det inte räckte med detta har man placerat 30 000 soldater i området.

Tanken på muren har funnits sedan inbördeskriget i Irak 2006, men det var först i september i fjol som den började byggas. Barriären kom i rampljuset i förra veckan då IS-krigare slog till i gränsområdet och dödade tre saudier; två gränsvakter och ett befäl.
− Det är det första anfallet som Islamiska staten har gjort mot Saudiarabien och det är en klar signal efter att Saudiarabien anslöt sig till den internationella koalitionen mot IS, säger Mustafa Alanim, irakisk säkerhetsanalytiker, till nyhetsbyrån Reuters.

Saudiarabiens samarbete med Väst ses av IS som ett förräderi mot islam, och den militanta rörelsen har uppmanat till enskilda terrorattacker mot saudiska säkerhetsstyrkor, liksom mot shiamuslimer och främlingar. I början av november sköts till exempel en dansk Arla-anställd, på väg hem från jobbet i Riyadh. IS tog på sig ansvaret för attentatet, vilket Samtiden tidigare har berättat om.

Muren mot den irakiska gränsen är för övrigt inte det enda skydd som ska hålla fiender borta från Saudiarabien. Enligt brittiska The Telegraph byggs nu också ett fysiskt hinder längs den 160 mil långa gränsen mot Jemen.
Muren mellan Saudiarabien och Irak ses som en nutida motsvarighet till den år 206 före Kristus anlagda Kinesiska muren. Den tvingade fienderna till ”Mittens rike” att ta en rejäl omväg om de ville komma åt själva hjärtat. Enligt mätningar som gjordes 2012 är murens totala längd i dag 21 196 kilometer.