”Cyberjihadister” har hackat över 1 000 franska hemsidor. ”Det finns bara en Gud och det är Allah”, ”Död över Frankrike”, ”Död över Charlie”, är deras budskap. En större attack kan komma redan i dag, torsdag.

Efter förra veckans blodbad i Paris har ”cyberjihadister” – av experter på internetsäkerhet beskrivna som ”självutnämnda islamistiska hackare” – gått till attack mot franska hemsidor. Över 1 000 sajter har sedan den 7 januari tagits över och fått helt andra budskap.
De flesta intrången har hittills drabbat relativt små hemsidor som tillhör lokala myndigheter, universitet och kyrkor, men enligt uppgift i flera media, bland annat tv-kanalen France 24, kan flera och mer omfattande angrepp väntas redan i dag, torsdag.

Det är i alla fall vad ”cyberjihadisterna”, som enligt uppgift kommer från Nordafrika och Mauretanien, själva har varnat för, uppger den franska nyhetsbyrån AFP.
− Hittills har det mer handlat om cyberskadegörelse än om sofistikerade angrepp, säger en expert från mjukvaruföretaget McAfee, som tillägger att hackarna inte är del av välorganiserade grupper.

Och just av det skälet är det också svårt att sia om vad de aviserade möjliga angreppen kommer att bestå av.
− Kanske kommer vi att under dagen få se attacker mot med högprofilerade hemsidor, välorganiserade gruppanfall eller en totalt annorlunda angreppsteknik, säger Gerome Billois från it-konsulentföretaget Solucom.