Muhanad Akidi mördades av Islamiska staten. I likhet med Steven Sotloff och James Foley var han journalist, men skillnaden är att han inte var amerikan utan irakisk kurd. Detta är sannolikt förklaringen till att så få har hört talas om honom.

För två månader sedan kidnappades Muhanad Akidi av Islamiska staten, IS, i Mosul i norra Irak, skriver The Christian Science Monitor.  Men tystnaden kring hans försvinnande och vad som hade hänt honom, står i bjärt kontrast till den internationella uppmärksamhet som morden på hans kolleger från USA väckte.

Få, om ens några västerländska journalister visade något som helst intresse för Akidis öde, ett faktum som CSMonitor hävdar beror på hans nationalitet.
− Det är svårt att inte känna mer än en doft av hyckleri här, i en del av världen där USA ofta anklagas för hyckleri. Och den doften är speciellt illaluktande när den kommer från media, som borde hålla en högre nivå, skriver tidningen.

Att döma av alla de individuella tweets som har gjorts, har utländska journalister visserligen engagerat sig i Muhanad Akidis avrättning, men några tidningsreportage eller tv-inslag har det inte blivit, konstaterar CSMonitor i en skarp kommentar i artikeln, som har rubriken: ” Den glömde journalisten avrättad av Islamiska staten. Korrespondenter från Väst är inte de enda som mördas”.

På tisdagskvällen var det bara två online-kanaler som hade rapporterat om mordet på Akidi: ryska RIA Novosti, och den lilla flamländskspråkiga belgiska De Standaard.

En förklaring till att Akidis öde har gått så obemärkt förbi kan enligt svenska facktidningen Journalisten vara att han fördes bort i Irak, och inte, som Sotloff och Foley, i Syrien. Avrättningarna av dessa två videofilmades och lades ut på nätet i propagandasyfte just på grund av deras nationalitet och för att chockera västerlänningar. Enligt Journalisten verkar det som om det faktum att de var amerikaner ha varit det primära medan deras yrke kom i andra hand.