Det är inte bara i Sverige som den politiska temperaturen höjs. I Österrike har det hettat till ordentligt och en större politisk skandal under uppsegling. Anledningen är en förmodad stöld. Av trädgårdstomtar.

Den 21 september går invånarna i österrikiska Vorarlberg till lokalval. Kampanjerna, som är i full gång, har nu fått en extra krydda. Socialdemokraterna har nämligen blivit av med 400 trädgårdstomtar. Figurerna, kända som Coolmen, skulle användas i den pågående valkampanjen och hade hängts upp i lyktstolpar tre meter ovan jord. Detta senare i ett försök att inte fresta långfingrade, eller kanske rättare sagt långbenta, illasinnade personer över hövan.
Men försiktighetsåtgärderna var förgäves, skriver Kronen Zeitung.

400 tomtar försvann i lördagens nattmörker. Och frågan är nu vem som ligger bakom stölderna. Att det skulle vara Trädgårdstomtarnas befrielsefront – om nu ett sådant kommando sådan finns i Österrike – förefaller inte troligt. Enligt socialdemokraternas Reinhold Einwallner faller misstankarna nämligen i stället på partiets politiska motståndare, det konservativa Österrikiska folkpartiet, Österreichische Volkspartei , ÖVP.
− En intressant detalj är ju att deras valaffischer nu hänger i precis samma höjd på flera av lyktstolparna, säger han.

Einwaller har alls inget emot om en och annan privatperson skulle vilja pryda sin trädgård med en Coolman, men om det visar sig att ett annat politiskt parti har stulit figurerna, som är värda € 3 000 eller i svensk valuta drygt 27 000 kronor, är det inte annat än en större politisk skandal, säger han i ett uttalande, enligt brittiska BBC.

Stölden är polisanmäld och partiet har utfärdat en belöning på € 1 000 till den person som kan lämna närmare upplysningar om de försvunna trädgårdstomtarna.
Det starkt misstänkta Österrikiska folkpartiet har förnekat all inblandning i tomteskandalen.
Socialdemokraterna satsar stort på trädgårdstomtar i valrörelsen; partiet har beställt inte mindre än 20 000 Coolmen som ska hjälpa till i kampanjen.