En tidigare dömd och utvisad mans brutala knivöverfall på sin ex-hustru och parets lille son, har utlöst kraftiga politiska reaktioner i Danmark.
− Han borde ha varit utkastad för länge sedan, dundrar Dansk Folkepartis Peter Skaarup.

Det var i måndags eftermiddag som den 41-årige somaliern attackerade sin före detta hustru och parets 16 månader gamle son med en kniv – ett överfall som nästan kostade den 33-åriga kvinnan livet.
Redan 2010 blev mannen utvisad ur Danmark efter att han avtjänat fängelse för våld och olovligt vapeninnehav. Därefter är han ytterligare dömd för rån och våld mot tjänsteman, skriver B.T.

Peter Skaarup, Dansk Folkepartis rättspolitiske ordförande, reagerar mycket häftigt på det faktum att 41-åringen, trots utvisningen, fortfarande är kvar i Danmark:
− Det är verkligen chockerande, det må jag säga, säger Skaarup, som helt enkelt inte kan begripa att 41-åringen kan vara på fri fot – och i Danmark.
− Rent ut sagt, borde han ha kastats ut för länge sedan, fortsätter han.

Anledningen till att somaliern är kvar på dansk jord är att han har fått lov att stanna på så kallat ”tålt ophold” vilket innebär att han får stanna i Danmark eftersom situationen i Somalia bedöms vara för farlig för honom.
Men trots att Utrikesdepartement avråder från resor till Somalia, är det en uppfattning som Peter Skaarup inte delar.
Utvisade somalier kunde ju då skickas till fredligare delar av landet, menar han och ser det faktum, att ”riktigt många somalier” semestrar i det gamla hemlandet som en indikation på att förhållandena där har förbättrats.

Från liberalkonservativa Venstres rättspolitiske ordförande Karsten Lauritzen, hörs liknande tongångar, och till tidningen säger han att han nu kommer att ställa Karen Hækkerup, S-märkt justitieminister, till svars. Han vill att ministern ska svara på varför 41-åringen för det första inte har blivit utvisad och, för det andra, hur han, om han nu är på ”tålt ophold” kan fortsätta att begå brott.
−Om utvisningen hade verkställts, hade en mor och ett barn inte blivit överfallna, och det är något som vi som politiker måste förhålla oss till, säger han.

Ministerns partikamrat Trine Bramsen, också hon rättspolitisk ordförande, ser visserligen fallet som ”tragiskt”, utan att för sen sakens skull vara beredd att bryta internationella konventioner:
− Helst av allt såge vi att människor som han skulle ryka ut på ändan och armbågarna, och uppstår den minsta öppning för att vi kan skicka i väg dem, så gör vi det, säger hon.

Men att förpassa folk till ett land där de riskerar att bli halshuggna går bara inte, enligt Trine Bramsen:
− Om Danmark vill åtnjuta fördelarna av de mänskliga rättigheterna, måste vi tyvärr också acceptera att de mänskliga rättigheterna även gäller för osympatiska kriminella, som den här mannen, säger hon.