Meriam Ibrahims tid i frihet blev kort. Kvinnan, som dömdes till döden i Sudan för avfall från islam, frigavs i måndags. Men på tisdagen fängslades hon igen.

Fallet med den unga katolska sudanesiska kvinnan har upprört en hel värld. Hon gifte sig med en katolsk man och ansågs därför av myndigheterna i Sudan ha konverterat till kristendom – enligt sharialagarna ett brott som medför dödsstraff. Men det räckte inte med döden; förutom att hon skulle avrättas genom hängning, dömde en sharia-domstol i Khartoum henne till 100 piskrapp i maj i år. Det senare var straffet för det ”äktenskapsbrott” hon ansågs ha begått just genom att gifta sig med en kristen.

Meriam Ibrahim var gravid när hon arresterades och födde parets andra barn, en dotter, när hon satt i häktet. Makarnas knappt tvåårige son fick för övrigt göra sin mamma sällskap i fängelset.

Meriam Ibrahim har hela tiden hävdat att hon inte alls har bytt religion; hennes far, som övergav sin familj, var visserligen muslim, men modern uppfostrade dottern i ortodox kristen tradition. Meriam Ibrahim konverterade till Katolska kyrkan i samband med att hon gifte sig.

I fängelset utsattes kvinnan för massiva försök att ”återvända” till islam, men hon vägrade att ge upp sin kristna tro, berättar Christian Today på nätet.

Fallet fick stor internationell uppmärksamhet och från olika håll höjdes röster för hennes frigivande. David Cameron uppmanade de sudanesiska myndigheterna att upphäva domen och med omedelbar verkan ge Meriam Ibrahim och hennes två barn medicinsk hjälp.
− Religionsfrihet är en absolut och grundläggande mänsklig rättighet, slog han fast.

Även Storbritanniens biträdande premiärminister, Nick Clegg, liksom Labourledaren Ed Milliband och ärkebiskopen av Canterbury, Justin Welby har protesterat mot och fördömt domen. På andra sidan Atlanten har USA:s Hillary Clinton gjort detsamma.

Men också “vanligt” folk har agerat. Två petitioner, i regi av Amnesty International och Change.org, samlade 250 000 respektive nästan en miljon underskrifter.

Och i måndags kunde så den kristna människorättsorganisationen Christian Solidarity Worldwide, CSW, bekräfta att den sudanesiska domstolen har förklarat Meriam Ibrahim oskyldig till det hon anklagats för. Nyheten från Khartoum hälsades med glädje och lättnad av Mervyn Thomas från CSW:
− Vi är glada över att få höra att Meiram Ibrahim och hennes två barn har frigivits och att den orättvisa, omänskliga och oberättigade domarna har annullerats, säger han till Christian Today.
Men glädjen skulle visa sig bli kortvarig.

Just som Meiram Ibrahim, tillsammans med sin make, som är amerikansk medborgare och parets två barn på tisdagen skulle borda planet till USA, stoppades familjen av 40-talet säkerhetsvakter, skriver Catholic Herald på nätet.
Några närmare detaljer kring arresteringen är i skrivande stund inte kända, men Samtiden återkommer med uppdatering.

Fotnot: Enligt uppgift var det en släkting till Meriam Ibrahim som låg bakom arresteringen genom att meddela myndigheterna att hon hade begått äktenskapsbrott.