onsdag, 7 december, 2016
Uppmaningar till Jihad bärs genom europeiska städer.

Hårda straff för islamistiska terrorplaner

”Vi ska slakta européerna som hundar”. Detta försäkrade 33-åringen för Osama bin Laden i ett mail. Tillsammans med tre andra islamister har mannen av tysk domstol nu dömts till långa fängelsestraff för terrorplaner.

På uppdrag av al-Qaida skulle en terrorcell slå till mot Europa. Efter flera månaders spaning, bland annat i samarbete med CIA och marockansk underrättelsetjänst, kunde tre misstänkta terrorister gripas i april 2011 i Düsseldorf, uppger tankesmedjan The International Centre for Counter-Terrorism – The Hague, ICCT.

När polisen slog till fann man att de tre, Abdeladim El-K, av marockanskt ursprung, tysk-iraniern Amid C och Jamil S, tysk-marockan, höll på att konstruera en bomb, fulladdad med bland annat spik. En fjärde man i kvartetten, tysken Halil S. arresterades i Bochum i december samma år.

Under rättegången, som efter två år nu har avslutats i Düsseldorf, hävdade åklagaren att terrorplanerna hade inspirerats av al-Qaida. Och efter att männen hade anhållits fann man i Osama bin Ladens gömmor en anteckning som hänvisade till gruppledaren, Abdeladim El-K, som ska ha fått i uppdrag att ställa till med blodbad i Europa. I sin mailkonversation med al-Qaida lovade 33-åringen att så också skulle ske: ”Vi ska slakta dem som hundar”, skrev han bland annat.

Rättens dom blev hård. Huvudmannen Abdeladim El-K befanns vara skyldig till att tillhöra en terroristgrupp och för att ha planerat brott mot den tyska staten och straffet blev nio år i fängelse. De övriga dömdes till mellan 4,5 och sju års fängelse.

al-Qaidaledaren Osama bin Laden dödades av amerikanska specialstyrkor i Pakistan den 2 maj 2011.

I enlighet med Tysklands pressetiska regler har männens efternamn inte offentliggjorts, skriver nyhetsbyrån Ritzau.