Bilarna må ha blivit rena men verksamheten var svart. Oslo kommun visade sig vara storkund hos en biltvätt där flera anställda jobbade illegalt. Fyra personer ska nu utvisas från Norge.

Få bilen tvättad – in- och utvändigt – för lite under 200 svenska kronor. Det var ett erbjudande som borde ha fått varningsklockorna att skrälla i öronen på stadsdelsledningen i Nordre Aker i Oslo.
Samtiden skrev för lite drygt ett år sedan om det omfattande fusket med olovlig arbetskraft i norska tvätthallar. Mot löfte av goda förtjänstmöjligheter lockar människosmugglare illegala invandrare till Norge där de sedan tvättar bilar för en löjligt låg timpenning. Kontroller har dessutom avslöjat att många har tvingats bo i tvätthallarna under eländiga förhållanden.

När Arbejdstillsynet – den norska motsvarigheten till Arbetsmiljöverket – tillsammans med polisen i fjol gjorde razzior mot hallarna utfärdades inte mindre än 390 ålägganden.
Avslöjandena om hur illa det stod till i biltvättarna ledde till stor uppmärksamhet, men rubriker och uppmaningar att få folk att tänka till om ett erbjudande verkar för bra för att vara sant, har uppenbarligen gått Oslostadsdelens näsa förbi.

När polisen i går, tisdag, slog till mot tvätthallar i den norska huvudstaden i syfte att avslöja arbetsmarknadskriminalitet, visade det sig att Nordre Aker hade ett avtal med ett företag som till det facila styckpriset av 200 norska kronor, ungefär lika mycket i svensk valuta, tvättar stadsdelens alla 55 bilar – in- och utvändigt.
Flera av de anställda jobbade illegalt och fyra personer kommer nu att utvisas från landet.
Enligt Jan Kevin Brunvoll vid utlänningspolisen i Oslo brister samhället i att ta sin del av ansvaret för att den kriminella verksamheten ska stoppas.

− Det är lite av det problem vi sliter med. Verkar erbjudandet vara för bra så är det heller inget bra erbjudande, säger han till Verdens Gang på nätet.
Efter avslöjandet erkänner stadsdelsdirektör Øyvind Henriksen att det hade funnits all anledning till att ana ugglor i mossen innan man slog till och nappade på erbjudandet.
− Det är så lågt pris att vi borde ha fattat att det kunde vara problem med de anställdas arbetsförhållanden, säger han till tidningen.

Men det är ett erkännande som inte räcker för Gerd Kristiansen, ordförande för LO som med näbbar och klor försöker bekämpa social dumpning. Enligt henne borde regeringen ta kommunen i örat.
− När man ser att det är kommunen som har varit inköpare så anser jag att det är upp till regeringen och ansvarig minister att också lägga ett tryck på köparen av tjänsterna, säger hon.