onsdag, 7 december, 2016
nima

Komplex kamp mot antisemitism

Kampen mot antisemitismen i Sverige är komplex. Sedan flera år tillbaka har jag själv varit engagerad i kampen mot antisemitismen och en slutsats man kan dra är att en riktig konfrontation med antisemitismen betyder en konfrontation med mäktiga aktörer i Sverige. Man kan skrika ut slagord. Man kan ha tysta kippavandringar. Men börjar man leta efter orsakerna bakom antisemitismen och gör man en kartläggning av antisemitismen så stöter man på hinder.

Tobias Petersson från organisationen Perspektiv På Israel (PPI) skrev den 16 april en debattartikel på sajten Nyheter24, där han avslöjade att biståndsorganisationen Islamic Relief får ekonomiska resurser av den statliga biståndsmyndigheten SIDA. Problemet är att Islamic Relief är terrorstämplad av Förenade Arabemiraten och förbjuden att verka i Israel. Anledningen är att Islamic Relief har kopplingar till den antisemitiska terroristorganisationen Hamas. Någonting som inte nämndes i Peterssons artikel är att i Storbritannien har Islamic Relief haft problem med bankerna på grund av Storbritanniens anti-terrorismlagar som hindrar bankerna att samarbeta med organisationer som har kopplingar till terroristorganisationer.

Islamic Reliefs ”chief executive officer”, Dr Mohammed Ashmawey besvarade PPI i Nyheter24 och menade att Islamic Relief fördömer antisemitism. Vad Ashmawey inte visste var att PPI hade bevis på att Islamic Reliefs ”country director” i Sverige, Abdallah Salah, spred antisemitiska inlägg på Facebook. I ett Facebook-inlägg från 15 maj 2014 ”delar” Salah en statusrad där det står att judar ligger bakom Förintelsen och att de styr världsbanken. Texten är skriven på arabiska, men det innebär inte att den är mindre rasistisk. PPI har fått tag på en annan bild där Salah hade en bild med Rabia tecknet i handen. Rabia-tecknet har sitt ursprung i den islamistiska ideologin. Självklart skrev PPI ett svar till Islamic Reliefs ”chief executive officer” för att avslöja att deras representant i Sverige inte följde organisationens antirasistiska policy. Som en av talespersonerna för PPI var jag med och skrev detta svar till Islamic Relief.

Låt oss åter igen gå igenom hur viktig denna fråga är. SIDA, svenska statens biståndsmyndighet har gett tiotals miljoner kr till den kontroversiella organisationen Islamic Relief. PPI har bevis på att Islamic Reliefs ”country director” i Sverige sprider antisemitiska inlägg på Facebook samtidigt som han tar bild med islamistiska tecken. Islamic Reliefs ”chief executive officer” har sagt att de inte tolererar antisemitism. Här finns det en chans att hjälpa Islamic Relief, SIDA, svenska skattebetalare samtidigt som man sätter ner foten och säger att antisemitism är oacceptabelt. Svaret som PPI fick från Nyheter24:s debattchef, Totte Löfström, var följande:

”Hej, tack för artikeln, men vi väljer att avstå den här gången. Orsaken är, som jag sa när jag skickade över deras replik till er, att våra läsare är minst sagt ointresserade av just det här. Men tack ändå! :)”

Att tiotals miljoner av skattebetalarnas pengar har gått till en organisation vars högsta representant i Sverige sprider antisemitiska inlägg i sociala medier är ointressant enligt Nyheter24. Detta är inte ett ovanligt beteende. Att hålla varandra i händerna och sjunga ”kumbaya” är sättet som man ska bekämpa antisemitism i Sverige. Att faktiskt sätta dit antisemiter som har höga positioner och får mycket resurser av svenska staten verkar vara ointressant.

Så om ni trodde att det här med rasism var tabu i Sverige så hade ni fel. Islamic Relief fortsätter att ha ett samarbete med SIDA trots att deras högsta representant i Sverige sprider antisemitiska inlägg. Det anses inte heller vara en skandal att detta pågår eftersom media inte är intresserad. Därmed är det inte så konstigt att antisemitismen ökar i Sverige. Representanter från media och staten signalerar genom sina handlingar att antisemitism är tillåtet och att det kan vara ”business as usual” trots att man sprider antisemitiska inlägg.

Jag har varit engagerad i kampen mot antisemitism ett tag och därmed förväntar jag mig inte att något ska hända när det gäller Islamic Relief och hur deras högsta representant har betett sig i sociala medier. Jag har lärt mig att de som kallar sig ”vänster” eller ”progressiva” accepterar antisemitism i praktiken. Jag förväntar mig inte att Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) eller Expo ska skriva något om det här. Trots att bevisen finns för alla att se så bryr sig inte de så kallade antirasisterna om att en organisation vars högsta representant i Sverige sprider antisemitiska inlägg i sociala medier, fortsätter att samarbeta med SIDA.

Det är på det sättet som kampen mot antisemitism i Sverige är komplex. Är man engagerad i kampen mot antisemitism på ett seriöst sätt så stämplas man som ”Israelvän” eller ”islamofob” förr eller senare. När Expo för en gångs skull försökte kritisera antisemitismen hos det muslimska civilsamhället så slutade det med att de anklagades för ”häxjakt”. Sedan dess har Expo hållit en låg profil när det gäller kritik av islamistisk antisemitism i Sverige.

Kampen mot antisemitism i Sverige är inte en verksamhet för fegisar eller karriärister. Men man kan inte kompromissa bort en hel folkgrupp. Man kan inte acceptera att judar ska trakasseras i Sverige på grund av sin härkomst. Vi kan inte acceptera att judar lämnar Sverige för att de inte känner sig säkra. Att kallas ”islamofob” är ett lågt pris att betala för privilegiet att stå upp för de mänskliga rättigheterna.

Nima Gholam Ali Pour